Dobytek, ovce a hlavně koně jsou dodnes pro Maďary hmatatelné tradiční bohatství. Kudrnatí vepři Mangalica, zvláštní šedé krávy, koně zdejšího typického plemene Nonius, ovce Racka i kozy Parlagi s velkými rohy jsou hlavní atrakce nejstaršího maďarského národního parku Hortobágy, který byl v roce 1999 zapsán na Seznam světového kulturního dědictví.

Sedíme v hrkavém dřevěném povozu za přísně se tvářícím vozkou v tradičních modrých širokých kalhotách. Trochu poprchává, ale nám ani pasoucímu se skotu to nevadí. Krávy se krmí, jako by turisty fotící si je ze všech stran a pozic nevnímaly, prasata ryjou rypáky v bahnité kaluži, jen ovce s dlouhou srstí zoufale bečí.

Nejen guláš

Chov tu začal už před 300 lety a dnes je nejen symbolem puszty, ale také úžasné genetické bohatství. „V roce 1997 tady byl založen Zvířecí park Puszta. Jeho cílem je uchovat tradiční způsoby chovu zvířat a pro další generace udržet ekologickou rozmanitost puszty,“ vysvětluje Krisztina Tóth z Maďarské turistické centrály.

Projížďka v povozu s mnoha zastávkami u jednotlivých stád vrcholí ukázkou jezdeckého umění csikósů – pastýřů koní. Kejkle, které provádějí na hřbetech hřebců i klisen v trysku, nutí tajit dech. Chlapi v košilích se širokými rukávy a kalhotách připomínajících spíš sukně však mají koně pevně v rukou a jejich výkon připomíná spíš elegantní tanec než tvrdou práci.

Dnes v ovládání koní soutěží, ale ještě před pár lety pastevci skutečně žili u svých stád, spali na kožiších, v nichž přes den chodili, a vařili si v kotlích polévku, které u nás říkáme gulášovka (slovo pochází z maďarského gulya = stádo hovězího dobytka).

Jak to dřív chodilo, můžete vidět na dojemných černobílých fotografiích v Pasteveckém muzeu, kde je vystaveno i typické oblečení, nářadí a další předměty denní potřeby pastevců. A guláš? Ten pravý, maďarský, vlastně silná, moukou nezahuštěná polévka servírovaná v kotlíku?

Dali jsme si ho na místě skoro tak autentickém, jako bychom seděli s vousatými chlapíky pod hvězdným nebem u ohně v pusztě. Hortobágyi Csárda je nejstarší stavba v Hortobágy, kde svou žízeň a hlad tišili poutníci už v 18. století. Guláš tu vaří výborný.

Maďarský EDEN

V roce 2008 puszta Hortobágy získala ocenění Nejlepší destinace v Maďarsku v turistice a v uchovávání místního nehmotného dědictví. Je součástí evropského projetu EDEN (European Destinations of Excellence - Evropské turistické destinace nejvyšší kvality), který prosazuje modely trvale udržitelného vývoje cestovního ruchu v Evropské unii.