V Americe čas od času tajně vyhledá svého expartnera na sociálních sítích 24 % jedinců. U nás to nebude o mnoho méně.

Už tři roky Tomáš se Simonou nežije, vídají se málo, ale na její „kontrole“ neshledává nic divného, je to normální. Mimochodem, novou přítelkyni má a se Simonou se rozešel v klidu. Není v tom žárlivost ani zatrpklost, jen zvědavost. Ale ani jedna z dam to neví…

Marketingová manažerka Jana (31) je na tom hůř. „Rozvedla jsem se loni po dvou letech, bylo to hnusný! Stalo se to kvůli manželovým permanentním lžím a šílené dominanci pramenící z komplexu, že mám vyšší pracovní pozici. Nesnáším ho, je to debil!“ To ale Janě nebrání, aby párkrát do měsíce o bývalém něco nehledala. „Možná je to trapný, ale když se dostanu na jeho profil a vidím ty nepravdy, co tam o sobě dokola píše, mám chuť ho dodatečně zadupat nebo vykřičet, že zase kecá,“ přiznává Jana. Je to trochu sebemrskačství, s nímž se nechlubí, ale ani ho netají.

Sleduju tě, ty…

Ke sledování dalších životních etap exmanželky se pro změnu na svém profilu otevřeně přiznal i podnikatel Patrik Auš. Tam si totiž Vendulu Svobodovou neslušně podal. Viděl v bulváru fotky z baru, kde údajně ona rozjařeně křepčí, a peprný komentář byl na světě… „Vím, že to jsou cílené útoky na mě. On je zhrzený z toho, jak to dopadlo (jejich soužití - pozn. red.). Je k zamyšlení, proč mě z ciziny po internetu sleduje,“ komentovala tuto záležitost pro média ředitelka Nadace Kapka naděje.

Ona někdy až dost nezdravá touha vědět, co dělá a jak žije bývalý, je de facto přijatou nabídkou, kterou dávají technické vymoženosti, přesněji komunikační technologie. Samozřejmě, že to nelze házet na techniku, základem je rozpoložení osobnosti hledače - on musí chtít možnosti využít.

Pokud si jednou za rok vzpomenu na bývalku (s níž mám ovšem vyřešený dobrý vztah!) a kouknu na net v touze zjistit, jak se jí daří, protože jí držím palce, budiž! Jestliže ale od pondělí do neděle surfuji po internetu a dokola zadávám jméno expartnera s cílem o něm vyšťourat jakékoli novinky, které prostě budu jen vědět, je to trochu nadměrná zvědavost a v další fázi až sebezničující šílenství. Tam jsou zřejmě zakopány nenávist, závist, zloba… Prostě něco, co je nezdravé,“ říká sociolog Petr Freiman s tím, že tento fenomén roste. Například ve zmiňovaných Spojených státech počet zvědavců vzrostl za pouhých pět let na dvojnásobek.

Na podvodníka je to bič!

Jsou nicméně situace, kdy lze ono sledování pochopit a možná i odsouhlasit. Když se kupříkladu expartner skrývá před zákonnou povinností platit alimenty, když u soudu podává lživé informace, které mu lze těžko dokázat… V takových případech je jeho „stíhání“ po sociálních sítích celkem jasné. Tam se může odhalit pravda i povaha bývalého!

Vyvěsí-li si údajně teď velmi chudý podnikatel, který nemůže platit pár stovek na své děti, na svou zeď fotky z dovolené s milenkou v Dubaji, aby se kamarádům pochlubil, může to soudu cosi napovědět o jeho velkorysosti a dobrosrdečnosti.

Samozřejmě to není přímý důkaz, ale možné vodítko ano. Sociální sítě umějí prozradit řadu věcí, a kdo hledá, najde.

Nicméně trýznit se po nechtěném rozchodu či rozvodu dennodenní kontrolou sociálních sítí bývalého partnera a zjišťovat, s kým si teď píše, koho si přidal do přátel, a koukat na jeho fotku jako na svatý obrázek je čirá zhůvěřilost a cesta do pekel.

Londýn radí stopku

Loni rozdala psycholožka Tara C. Marshallová z londýnské Brunel University 464 dotazníků, kde respondenti odpovídali mj. i na okruh otázek týkajících se frekvence a intenzity toho, jak kontrolují profil bývalého partnera. Analýza odpovědí ukázala, že ti, kdo pomocí některé sociální sítě více sledovali svého ex (vlastně provozovali méně škodlivý stalking), prožívali rozchod hůř, s negativnějšími emocemi, déle, a co ještě - vykazovali menší osobnostní růst. Resumé? Vyhýbejte se bývalému partnerovi on-line i off-line.

Ocitnutí se v sítích je velmi ošemetné!

Řada lidí totiž přiznává, že na internetu nelustruje pouze svého ex, ale cílem se stává (někdy i žádanějším) také současný partner. S tím je třeba počítat. Jste si jisti, že vás podobně nekontroluje vaše momentální láska?

Děláme to všichni? Podle průzkumů až 90 % uživatelů sleduje na sociálních sítích, jak si vede jejich bývalý partner. Kdy vy jste naposledy zkoukli na internetu svého ex a proč?