Exponáty doplňují zajímavosti a perličky z jejich mnohasetleté historie. Dobu vzniku klenotů přiblíží rozšířený koncept výstavy zaměřený na jednu z nejdůležitějších postav české i evropské historie – Karla IV.

Po premiéře výstavy v Praze se jedná teprve o 1. reprízu. Letohrádek Mitrovských v Brně, jako první kulturní památka v ČR, představí v souvislosti s blížícím se 700. výročím od narození krále a císaře Karla IV. (v r. 2016) mistrovské repliky klenotů, ale i listin, pečetí a knih (z majetku Moravského zemského archivu) a mnoho dalších tematických exponátů z období vlády Karla IV. – např. kopie středověkých zbraní, oděvů a obuvi nebo 3D modely – socha vladaře, hrad Karlštejn…

Návštěvnicky atraktivní a moderní zpracování expozice (velkoformátové fotografie, texty, videa atd.) doplní interaktivní prvky pro nejmenší návštěvníky.

Autorem mistrovských replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské. Na mnohasethodinové realizaci poctivé zlatnické práce (královské i císařské koruny, potažmo dalších klenotů) se podíleli také špičkoví slovenští šperkaři – manželé Cepkovi.

Bližší informace o otevíracích časech výstavy, výši vstupného a organizaci prohlídek již brzy na webu letohrádku: www.letohradekbrno.cz