Čistit si zuby totiž není jen tak. Zvlášť starší ročníky při první návštěvě hygienistky (tato profese u nás vznikla až po roce 1989) nevěřícně zírají, co všechno správná ústní hygiena obnáší.

Nedbat na ni se ale těžce nevyplácí. Je-li prevence důležitá ve všech oborech medicíny, ve stomatologii dokáže téměř stoprocentně zabránit jak tvorbě kazu, tak onemocnění závěsného aparátu – parodontitidě.

Co se v mládí naučíš

„Důležité je začít s čistěním dutiny ústní včas,“ zdůrazňuje zubní hygienistka z pražského dentálního centra Podkovka DiS. Sabína Gelatková. „Už první zuby by se měly batolatům čistit takzvaným prsťáčkem. Já vím, že se to lehko říká a těžko provádí, že je to boj, ale když si na to jednou dítě zvykne, nebude mu ani v dospělosti hygiena na obtíž.“

Rodiče však nebývají důslední, a tak mnoho dětí při čištěné zubů „fixluje“ a správnou techniku se nenaučí. Bohužel chyby v hygieně neodhalí ani pravidelné preventivní zubní prohlídky, které už nejsou povinné, takže se řada školáků a studentů ke stomatologovi dostaví až s oteklou pusou.

Podle doporučení odborníků by přitom ratolesti měly tuto prohlídku absolvovat poprvé mezi šestým a dvanáctým měsícem života a od dvou let věku dvakrát ročně. Od šesti let by pak měly chodit jednou až dvakrát ročně k dentální hygienistce, která s nimi i rodiči správné čištění zubů nacvičí. Starší děti se také naučí používat dentální nit.

Dvakrát do roka k hygienistce

Správná zubní hygiena spočívá především v péči o mezizubní prostory. Pro generace „šmidlající“ kartáčkem zleva doprava je to něco úplně nového. Zubní nit mnozí poprvé viděli teprve u Julie Robertsové ve filmu Pretty Woman.

„Nejde až tak o to, čím o mezizubní prostory pečujeme, ale především jak,“ zdůrazňuje Sabína Gelatková. „Amerika flosuje (flos – zubní niť), Evropa spíš používá mezizubní kartáček. Jeho velikost nejlépe určí hygienistka.“ Pokud máme chrup i dásně v pořádku a při čištění nedochází ke krvácení, měli bychom se na její křeslo posadit aspoň dvakrát do roka.

„Mám ale pacientku, která chodí jednou za dva měsíce. Má totiž implantáty, o které je nutné starat se zvlášť pečlivě, a pár zubů v takovém sklonu, že se k nim kartáčkem sama nedostane.“

Pozor na orální buldozery

Velmi důležité je osvojit si správnou techniku ošetřování ústní dutiny. Podle posledních poznatků je nejefektivnější jakoby stírat povlak směrem od dásní a přitom kartáčkem provádět drobné kroužky. Pokud zvládnutí „ručních vibrací“ dělá potíže, vypomůže technika.

„Proti elektrickým kartáčkům nejsem, ale doporučuju na nich nešetřit. Jestliže se správně nasadí, dobrou práci vykonají ty sonické. Pomáhají i při čištění mezizubních prostor aktivním proudem vody, i když mezizubní kartáček nenahradí.“

Kvalitní elektrický kartáček stojí od 3 000 korun výš. Pořídit si mechanický je levnější. Sabína Gelatková radí obloukem se vyhnout „orálním buldozerům“, které mají sice atraktivní tvary a barvy, ale hodí se spíš k čištění WC. Ideální kartáček je měkký, takže nedráždí dásně, má krátkou pracovní část, aby se všude dostal, a dobře padne do ruky.

Kromě mezizubních kartáčků existuje i „jednozubá“ štětička, s jejíž pomocí lze odstranit plak rovněž z velmi nepřístupných zubů, například stoliček. „Zatím opomíjeným nástrojem ústní hygieny je škrabka na jazyk,“ připomíná Sabína Gelatková. „Právě na jazyku se ale vyskytuje množství bakterií. Očištěním jeho povrchu se často odstraní i zápach z úst.“

Večer pro zdraví, ráno pro krásu

Zubní pasta je sice příjemný, ovšem méně důležitý pomocník. Stomatologové doporučují především ty s obsahem fluoru, který posiluje sklovinu. Pasty je dobré vybírat podle hodnoty RDA (relativní dentinová abraze), která udává, jak moc přípravek obrušuje: čím je nižší, tím lepší.

I tak Sabína Gelatková doporučuje pasty střídat. Určitě i proto, aby se nám neomrzely a poněkud nudný „úklid v puse“ zpestřovaly. S kartáčkem bychom se totiž měli „bavit“ minimálně dvakrát denně – večer a ráno po dobu pěti až deseti minut. Je-li „práce“ efektivní, stačí třeba i tři minuty; průměrný Čech ovšem každodenní zubní hygienu „odflákne“ za necelou minutu.

Zejména čištění před spaním je důležité – přes noc mají zbytky jídla uvízlé mezi zuby dost času se rozkládat. Spory o to, zda čistit ráno před snídaní, nebo po ní, nepovažuje Sabína Gelatková za významné, oba způsoby mají svá pro i proti.

Rozhodně je vhodné bezprostředně před zubní hygienou omezit konzumaci kyselých produktů, jako jsou ovocné džusy nebo ovoce, protože by mohlo dojít k narušení skloviny. „Podstatné je, aby se lidé o svůj chrup pravidelně starali. Přestože se úroveň zubní hygieny za poslední roky zvedla, ještě si mnozí neuvědomují, že poctivým čištěním a návštěvami hygienistky v konečném důsledku ušetří spoustu peněz.

Největší procento mých klientů tvoří ženy ve středním věku, ale naštěstí se už u mě objevují i kluci kolem puberty – nejspíš je ke mě dostrkali jejich rodiče, ale i tak to znamená, že v budoucnosti bude méně implantátů, můstků a celkových zubních náhrad.“

Nejen mezi zuby

Stomatologové tvrdí, že nejdůležitější nástroj ústní hygieny je mezizubní kartáček a niť. Tímto názorem se řídili odborníci při vývoji pasty Signal Expert Protection Complete, která kromě dalších složek obsahuje speciální mikrogranule. Ty mají fungovat jako zubní niť a přispívat k čištění mezizubních prostor. Ty lze účinně čistit i pomocí elektrického kartáčku. Například speciální kartáčková hlava Oral-B FlossAction dosáhne i do obtížně přístupných míst a šetrně odstraní skrytý zubní kámen. Neprávem opomíjenou oblastí zůstává jazyk. O nutnosti odstraňovat z něj povlak se píše už ve starých lékařských spisech, stejně na to klade důraz i tradiční východní medicína. Povlak na jazyku totiž signalizuje přítomnost toxinů v těle. Pokud je neodstraníme, spolknutím se vracejí do zažívacího systému a způsobují nejen zubní problémy.