Samostatná spižírna, spíž, špajzka či komora na potraviny má v životě domácnosti velmi významnou úlohu. Možnost kvalitně uskladnit zásoby potravin, které nepotřebují chladničku nebo mrazák, je k nezaplacení. Týká se to jak krátkodobého uchovávání čerstvého ovoce a zeleniny, tak i dlouhodobého uskladňování zejména doma zavařených kompotů, džemů, okurek a jiné zeleniny.

Zařizujeme si spižírnu

• Místnost, kde je spižírna, má být chladná; ideální teplota je 5 až 7 °C, určitě ale ne víc než 10 °C. Ideální je, pokud je situovaná na severní stranu a dobře větratelná.

• Při zařizování samostatné spižírny rozmístěte police do L nebo U podél dvou nebo tří zdí. Hloubka polic by neměla přesáhnout 30 centimetrů, aby byly přehledné a dosáhli jste pohodlně až dozadu. Vzdálenost mezi policemi i výška zásuvky musí vycházet z toho, co na ní budete skladovat. Proto je důležité znát přesné rozměry dóz, sklenic, přepravek, plastových láhví atd. Důležitá je celková výška regálu: slouží-li na uskladnění potravin, měla by poslední police být maximálně 170 cm od podlahy, jinak na ni nevidíte a nedosáhnete. Když sahá až do stropu, pak do nejvyššího patra dejte sezonní předměty (vánoční či velikonoční dekorace, zavařovací sklenice apod.). Police a skříňky mají mít snadno omyvatelný povrch, tedy je dobré potáhnout je buď igelitovou fólií nebo voskovaným papírem.

Pravidla musí být

• Uložené potraviny by měly být v policích podle váhy. Ty lehčí, jako jsou například těstoviny, zásoby kávy a čaje, uložte do vrchních polic, naopak těžké, jako jsou konzervy, zavařeniny a lahve, do spodních polic. Na chladnější zemi mají své místo vody, minerálky a další nápoje.

• Do výše pasu až očí patří cukr, sůl, mouka, olej. Například koření by mělo být umístěno v úrovni očí, kde je nejlépe uvidíte a budete mít dobrý přehled. Do nejnižší a nejvyšší police a zásuvky potraviny používané zřídka.

• Dbejte o to, abyste měli pokud možno vše na očích. Na sáčky s nejrůznějšími surovinami, které jsou schované kdesi za velkou dózou, snadno zapomenete a nakonec se zkazí. Srovnejte si všechno tak, aby nejvyšší nádoby byly vzadu a nejmenší vepředu. Malé sáčky umístěte třeba do plastového košíku.

• Sypké potraviny jako mouku, cukr, sůl nebo třeba těstoviny nejlépe uskladníte ve skleněných dózách s dobrým uzávěrem. Další načatá balení můžete znovu uzavřít pomocí gumičky, kolíku nebo izolepy. Dobře zabalené ingredience si déle zachovají svou chuť a vůni.

Dobrý náhradník spižírny

Bydlíte v bytě, kde není možnost mít extra místnost na spíž? Potom jsou řešením moderní potravinové skříně. Mohou být zásuvkové nebo s jedno či dvoukřídlovými dveřmi, vnitřní uspořádání tohoto malého domácího skladu na potraviny bývá řešeno pomocí drátěného programu nebo plných dřevěných polic. Výhodou potravinových skříní je jejich variabilita.

Skříňová spíž by měla stát na suchém a tmavém místě, aby v ní potraviny nepodléhaly zkáze od vlhka či náporu slunečního světla. Nejlépe je umístit ji na nejchladnějším místě v kuchyni, co nejdál od okna a sporáku. Ideální teplota ve skříni je 10 až 12 °C.

Police ve skříňce by měly být pevné a pokud možno úzké, aby se uložené potraviny daly přehledně a viditelně srovnat, což vám ušetří při vaření spoustu času.

Základní stavební kameny

Pokud se budete dobře starat, abyste ve spíži měli všechny potraviny přehledně narovnané a neprošlé, bude to pro vás nepřeberná inspirace. Co se týče zásob, ze kterých vaříte, záleží samozřejmě na zvyklostech a chutích každé rodiny. Co by vám ale nikdy doma nemělo chybět, jsou přiměřené zásoby suchých potravin.

• Těstoviny různých tvarů a barev: špagety k „červeným“ omáčkám, kolínka či vrtule na zapékání či jako příloha a do salátů, rýžové čínské nudle, chybět by neměla zavářka do polévky.

• Rýže: kulatozrnná na rizota, kaše a nákypy, dlouhozrnná, parboiled nebo basmati jako příloha.

• Mouka: hladká na obalení, polohrubá na pečení či na zahuštění omáček a hrubá na knedlíky, hodí se také krupice a strouhanka.

• Luštěniny: fazole, čočku a hrách upotřebíte v polévce, do zeleninových salátů a jako přílohu k masu.

• Sůl a koření: málokdo si vystačí jen se solí, pepřem, paprikou a kmínem, na trhu je z čeho vybírat, záleží jen na vaší chuti, nezapomeňte na bylinky.

• Hořčice (po otevření patří do lednice): na dochucení

• Olej: slunečnicový či řepkový do teplé, olivový do studené kuchyně

• Ocet: „obyčejný“, jablečný i balzamico

• Konzervy: nakládané okurky, rajčatový protlak, konzervovaná rajčata, kečup, olivy

• Čaj, káva, kávovinová směs, instantní kakao

• Cukr a med: i když nesladíte, má své místo při pečení

• Na pečení: rozinky, mandle, ořechy, sušené droždí, kypřicí prášek do pečiva, čokoláda na vaření, šlehačka v prášku

• Brambory, cibule, česnek

Čas pro inventuru

Čas od času, nejlépe jednou za čtvrt roku, projděte všechny zásoby, abyste zjistili, kterým už končí doba použitelnosti, a tudíž je co nejrychleji použili do některého z pokrmů.