Ploužíte se po ulici se sklopenou hlavou, pohledem zabodnutým do chodníku, ohnutými zády a svraštělým čelem? Každý hned pozná, že máte mizernou náladu. Kráčíte naopak s hlavou vzhůru a častujete úsměvem každého, koho potkáte? Na první pohled je jasné, že se cítíte skvěle. Náš výraz tváře a postoj našeho těla jasně vyjadřují, jak se zrovna cítíme. Psychologové se však domnívají, že se to děje i naopak – držením tváře a výrazem těla ovlivňujeme svou náladu. A můžeme tím leccos ovlivnit ve svůj prospěch. Tak například, pokud se během smolného, utahaného „dne blbce“ přinutíme vynaložit námahu a vyloudit na obličeji úsměv, nálada se nám po chvíli opravdu zlepší.

Experiment s botoxem

Podívejme se nejdříve na experiment, který provedli odborníci na plastickou chirurgii a psychologii. Výzkumníci z University of Wisconsin testovali čtyřicet dobrovolníků, kteří podstoupili aplikaci botoxu – tedy látky, jejímž cílem je vyzmizíkovat z obličeje vrásky. Botox způsobuje dočasné ochrnutí některých mimických svalů, zejména na čele a mezi obočím. Jednoduše řečeno, po vpíchnutí botoxu se nemůžete mračit.

Lidé po botoxu dostali přečíst několik negativně vyznívajících vět, vyjadřujících vztek, smutek a jiné negativní emoce. Nejenže se při jejich čtení nemračili, ale ukázalo se, že na ně text ani zdaleka nepůsobil tak depresivně jako na příslušníky kontrolní skupiny dobrovolníků bez botoxu. Když nemohli své negativní emoce doprovodit odpovídajícím výrazem tváře, zdaleka nebyly tak silné.

  • Psychologové tomu říkají „facial feedback - obličejová zpětná vazba“. Funguje to pochopitelně i v pozitivním smyslu. Pokud svůj den prozáříme úsměvem, po chvíli se začne usmívat i náš mozek.

Narovnejte záda

Podobné kouzlo můžeme provést také s celým tělem. Tak například, máme-li špatnou náladu, máme tendenci tíhnout k zemi jako poloprázdný pytel: hlava visí dolů, ramena dopředu, záda se zakulatí. I kdybyste se cítili skvěle, strávíte-li půl hodiny v této pozici, vaše nálada se zhorší.

Nejrychlejší způsob, jak vypadat a připadat si lépe

Ať už stojíte nebo sedíte, představte si, že z nebe se spouští stříbrná nit, která je upevněna za vrcholek vaší hlavy, velmi jemně vás táhne vzhůru a drží vás ve vzpřímeném postoji. Ramena spusťe dolů, co nejdál od uší, a narovnejte si záda. Dýchejte uvolněně a zůstaňte takto aspoň minutu. Brzy pocítíte, že směrem „vzhůru“ míří nejen vaše hlava, ale i vaše myšlenky.

  • Vzpomeňte si na toto cvičení několikrát za den a brzy si vypěstujete přirozeně vzpřímené držení těla, takže budete nejen šťastnější a optimističtější, ale také budete vypadat štíhlejší a krásnější.

Podívejte se vzhůru

Psycholog Paul McKenna dokonce tvrdí, že k tomu, abychom zahnali černé myšlenky, někdy stačí, když přestaneme chodit s očima upřenýma na chodník, takže nevidíme skoro nic kromě pár metrů dlažby před sebou. Naopak pohled vzhůru je podle něj spojen s pocitem optimismu a svobody. Stačí, když si navykneme nechodit s pohledem do země, a naše nálada rázem také vylétne nahoru.