A na čem dalším můžete v kuchyni spořit? Máme pro vás tipy, které se mohou hodit hodit. A když se mezi vámi najdou ty a ti, kteří tyto věci znají, používají..., jsou pro ně takzvaně "stará vesta", tím líp. Ale určitě ani pro ně není na škodu si je připomenout. :-)

Nové znamená levné

Pokud nechcete, aby vaše účty za elektřinu sahaly do astronomických výšin, měla by být u všech velkých i malých spotřebičů naprostou samozřejmostí nízká spotřeba. Vyměňte staré za nové. I když patnáct let stará chladnička ještě slouží, je takovým „žroutem“ energie, že je lepší se jí zbavit. Všechny spotřebiče, které v kuchyni používáme, by měly spadat do třídy A++, A+ nebo A.

Kupte si konečně myčku

Pro vícečlenné domácnosti je myčka velkým pomocníkem. Navíc pokud myjete nádobí pod tekoucí vodou, spotřebujete jí až sedmkrát více, než myčka při jednom cyklu. Většina myček nabízí také úsporný program pro slabě znečištěné nádobí. Pokud vám jde především o úsporu energie a vody, dejte přednost myčce s velkou kapacitou.

Spořič vody za hubičku

Nechcete si kupovat myčku nebo její pořízení odkládáte na neurčito a stále myjete nádobí pod tekoucí vodou? Pak baterii opatřete alespoň spořičem – pomocníkem, který maximálně využívá vodního proudu. Mytí s ním je účinnější a snadnější, přičemž ušetří až 50 % vody. A další výhoda? Tato malá věcička rozhodně nezruinuje vaši peněženku, zaplatíte za ni cca 70 až 100 Kč.

Čas jsou peníze!

Čas se dá trávit mnohem užitečněji, než drhnutím špinavé trouby nebo odmrazováním chladničky. Nelitujte proto vymožeností, které vám usnadní práci a zkrátí dobu strávenou úklidem na minimum, ať už jde o troubu s pyrolytickým čištěním, ledničku s nenámrazovým systémem, dvířka z hladkého a dobře udržovatelného materiálu či další praktické vychytávky. Uvidíte, že ušetřený čas za to stojí.

Vyberte kvalitní materiál

Při výběru kuchyňské baterie dejte přednost odolným materiálům – dřezové baterie se totiž liší podle povrchové úpravy. U dražších baterií je na výběr z kvalitních materiálů, jako je klasický lesklý chrom, nerez či broušený nikl. Ten má tu výhodu, že na něm nejsou vidět otisky, má vynikající trvanlivost a velmi dobře ladí s dřezem ze stejného materiálu.

Pozor na kartuši u baterie

Populární jsou dřezové baterie se dvěma přívody vody, přičemž druhý přívod slouží k napojení na filtr vody. Důležitou součástí jsou kartuše, které slouží ke směšování studené a teplé vody. Při nákupu kartuše dejte přednost keramickému výrobku před plastovým. V nabídce prodejce baterií musí být náhradní díly! V případě, že se některá namáhaná část baterie poškodí, výrobce je pak schopný vadnou část ihned vyměnit.

Tip Kafe.cz:

Šetřete nejen finance, ale i záda

Ohýbání zad a námahu při manipulaci s plnými pekáči, plechy a formami si ušetříte, pokud troubu umístíte zhruba do výše trupu.