Odpůrce pistolí a revolverů rozhořčil nový výnos Nejvyššího soudu Spojených států, podle nějž stát nemá občanům co mluvit do držení střelných zbraní. Rozhodnutí sice bylo učiněno nejtěsnějším poměrem hlasů 5 : 4, nicméně jeho vliv na život lidí za velkou louží bude značný.

Skončila tím jedna z nejdůležitějších bitev mnohaleté války mezi odpůrci a propagátory střelných zbraní. Ti první poukazují na zločinnost, která je s nimi spojena. Druzí zase na historickou tradici, podle níž má každý Američan právo bránit svůj dům a rodinu třeba i za cenu zabití narušitele.

Ti by se prý jinak místo zbraní mohli bránit pouze „kusem papíru s úřední hlavičkou“. Jedním dechem však Wayne LaPierre varuje před „cynickými politiky“, kteří by chtěli „za pomoci byzantinských regulací a restrikcí proměnit naše velké vítězství v porážku“.

Což je přesně to, nač se nyní chystají Chicago, New York i řada dalších amerických velkoměst. Neprošel zde totiž návrh povinného zámku na spoušť každé zbraně, který by se otevíral pouze otiskem prstu majitele. Mohly by ale projít přísnější předpisy pro vlastnictví zbraně, trochu podobné třeba těm českým.

Jejich průkopníkem je hlavní město Washington, kde už teď musejí zájemci o koupi zbraně projít krátkým školením zakončeným testem a absolvovat hodinu střelby na střelnici. Že je to samozřejmost? V USA ani zdaleka ne.

Běžný je naopak příklad Virginie: tam k udělení licence na střelnou zbraň stačí zhlédnout pětiminutové instruktážní video. Je to nepoměrně jednodušší než získat řidičský průkaz.

„Boj pokračuje. Jednou se i Spojené státy musejí připojit k civilizovanému světu, kde není normální, aby každý měl v nočním stolku pistoli,“ pravil starosta Chicaga. „Je ovšem otázka, jestli se toho naše generace dožije.“