Úplňky v roce 2021 nastanou 28. 1. ve 20.16 ve znamení Lva, 27. 2. v 9.17 ve znamení Panny, 28. 3. ve 20.48 ve znamení Vah, 27. 4. v 5.31 ve znamení Štíra, 26. 5. v 13.13 ve znamení Střelce, 24. 6. ve 20.39 ve znamení Kozoroha, 24. 7. ve 4.36 ve znamení Vodnáře, 22. 8. ve 14.01 ve znamení Raka, 21. 9. v 1.54 ve znamení Ryb, 20. 10. v 16.56 ve znamení Berana, 19. 11. v 9.57 ve znamení Býka a 19. 12. v 5.35 ve znamení Blíženců.

A co bychom v tato data měli, nebo naopak neměli dělat?

Doba úplňku je považována za velmi specifickou. Zvláště citliví lidé ji mohou vnímat velmi silně. Často si pak stěžují, že je trápí nespavost, nebo dokonce noční můry či náměsíčnost. Energie úplňku může obecně vyvolávat velmi živé, dramatické sny, které jsou odrazem našich emocí a podvědomí, které v bdělém stavu potlačujeme.

Je také dobré šetřit v té době organismus, co se týče stravy. V dorůstající fázi Měsíce má tělo tendenci zpomalit metabolismus a ukládat energii. V době úplňku pak všechnu uloženou energii přeměňuje na tuk. Je proto dobré v této době jíst lehce a zdravě, pít bylinné čaje a organismus nezatěžovat těžkými, tučnými jídly.

V době úplňku a těsně před ním se obecně nedoporučuje podstupovat lékařské zákroky, neboť v této době má zdravotní stav tendenci se horšit. Zhoršuje se průběh nemocí, nelepší se záněty, rány více krvácejí a nehojí se a bolesti jsou intenzivnější.

Co ale úplněk naopak podporuje, je plodnost. Pokud chcete otěhotnět a vaše ovulace spadá na dobu úplňku, měl by to být velmi nadějný termín pro početí. Pokud otěhotnět nechcete, je namístě se před početím chránit.

Úplněk také v lidech vyvolává větší emoce, a to i romantické. Je to vhodná chvíle na vyznání lásky a odpuštění, ale stejně tak se vyplatí investovat v té době do kulturního zážitku. Budeme vnímavější a divadelní představení, dobrá kniha nebo film či výstava v nás v tomto období zanechají mnohem silnější dojem než obvykle.

Co se týče vztahu k přírodě, tak období úplňku je tradičně považováno za dobu, kdy je vhodné sbírat léčivé byliny, zvláště kořínky, protože mají největší sílu a jsou údajně obdařeny i určitou magickou mocí, také se dříve používaly k magickým rituálům. Obzvláště kapradí, kontryhelu nebo kopřivě se připisovala vlivem úplňku kouzelná moc. A úplněk je také ta správná doba k zpracování úlovků do krémů a mastí. Ale sušení nadzemních částí bylin se o úplňku nedoporučuje, nechte to proto raději na později. A vzhledem k tomu, že nadzemní části rostlin jsou v této době hodně citlivé, nedoporučuje se ani stříhat živé ploty, prořezávat stromy a keře nebo zaštipovat rostliny, a to ani ty pokojové.