Bakteroidy

Různé druhy bakterií najdeme nejen v ústech, ale i v půdě, vodě, ovzduší. Vyskytují se mezi nimi druhy, které se specializují na osídlování prostředí, kde by ostatní organismy mohly přežívat jen stěží. Některé druhy prý mohou přežít i ve vesmíru. Ty, které najdeme v ústech, čekají jen na to, aby způsobily záněty, vyrážky, afty a další problémy.

Candida

Kvasinkový mikroorganismus, který může způsobit slizniční i systémové onemocnění, tzv. kandidozu. Onemocnění sliznice vyvolá především po dlouhodobém podávání antibiotik.

Neisseria

Při špatné hygieně dutiny ústní, nebo při poranění, mohou způsobit absces neboli opouzdřené hnisavé infekční ložisko. Do abscesů špatně pronikají léčiva a někdy se musí řešit operativně. K vnějšímu prostředí jsou však citlivé a přežívají tu jen krátce.

Spirochety

Tyto potvůrky mohou způsobit vyrážku.

Stafylokok

Stafylokok je běžnou součástí ústní mikroflóry. Faktem ale je, že tato potvůrka číhá na to, až dojde k oslabení imunity. Pak vyrazí do útoku a může způsobit například zánět mandlí.

Streptokok mutant

Streptokoky tvoří největší skupinu mikroorganismů, které se v ústech vyskytují, přibližně 38 procent. Existuje jich více než sedmdesát druhů. Některé jsou přirozenou součástí bakteriální flóry. Ty, které škodí našemu organismu, působí hnisavá onemocnění, hlavně v oblasti krku. Přenášejí se především líbáním a dalšími orálními aktivitami. Největší vinu na tvorbě zubního kazu má streptokok mutans.

Veillonella

Koků rodu veillonella se vyskytuje v ústní dutině také dost. Dělá jim dobře prostředí, v němž se nenachází vzdušný kyslík. Jsou přítomny v zubním plaku, a tím se podílejí na vzniku zubního kazu.

Vibriony

Další z řady mikroorganismů, které ústní dutina běžně obsahuje. Nebezpečné jsou však jen vibriony cholery, které právě toto onemocnění způsobují.

Kafe.cz zjistilo

5 pravidel péče o zuby

  • Zuby je potřeba si čistit po každém jídle, a to i jazyk a mezizubní prostory.
  • Je nutné omezit spotřebu cukrů a kyselé potravy.
  • Zubní pasta by měla být s přídavkem fluoru.
  • Zubní kartáček je potřeba každé tři až čtyři měsíce vyměnit za nový.
  • Zdravé zuby vyžadují i dostatek vápníku, minerálních látek a vitaminů. Vše lze najít v ovoci a zelenině.