Diskutujte: Vyrobili jste někdy svým dětem nějakou hračku? Vyrobili hračku vám kdysi rodiče nebo prarodiče?

Určitě znáte malé figurky sestavené z navlečených barevných rokajlů. S trochou zkušeností nebo podle návodu zvládnete vytvořit zvířátka, postavičky i třeba bájné bytosti.
Navlékání takových větších korálků jde pěkně od ruky, ale protože výsledek je ve 3D, chce to přece jenom kromě trochy šikovnosti hlavně prostorovou představivost.

Vánoční sob

Ať už budete tvořit hračku nebo „jenom“ efektní dekoraci, stačí vám k tomu větší dřevěné korálky (třeba právě takové z masážního potahu sedadla v autě), drát a kleště. Drát by měl být dostatečně pevný, aby udržel finální tvar, a dostatečně pružný, abyste jím snadno mohli provlékat korálky. Korálků potřebujete kolem 400, drátek na dekoraci stačí o průměru 0,6 mm, na hračku raději volte silnější – 0,8 mm.
Dvoubarevné korálky dobře poslouží k vytvoření losa – tmavší využijeme k vyznačení nosu, očí, parohů a kopýtek, světlé, kterých je více, stačí na hlavu, tělo i nohy.

Korálky si dobře rozvrhněte, jejich počet určuje velikost celého díla. Při navlékání docela rychle mizí a byla by docela škoda, kdybyste v půlce zjistili, že už nemáte z čeho stavět. To pak nejspíš budete muset obvolat známé, zda se jim v koutě garáže neválí nepoužívaný masážní potah.
Náš sob měl štěstí a na jeho výrobu stačil jediný potah.

  1. ZAČÁTEK První řadu korálků posuňte doprostřed drátku. Druhou řadu navlékněte na jeden konec drátku a druhý konec veďte toutéž řadou proti.
  2. POKRAČOVÁNÍ Třetí a další řady se přidávají stejně. Za každou spodní řadou je ve schématu vodorovná linka.
  3. PAROHY Navlékněte je zvlášť a k hlavě je připevněte drátkem za první korálek. Oba parůžky jsou stejné.
  4. UŠI Navlékněte je jako součást tělíčka na stejném drátku, první korálek provlékněte dvakrát.
  5. ZPEVŇOVÁNÍ 3D zvíře bude držet tvar, když jednotlivé řady korálků pospojujete na hřbetě a na bříšku.

Podrobnější návod najdete v časopisu Praktická žena, která vychází 13. října, a další ispiraci také na www.praktickazena.cz