Ať již jsou výdělky podle našich představ, či ne, klíčová není jen výše vaší mzdy, ale i to, jakým způsobem s ní nakládáte. Málokdo, kdo živí kromě sebe i rodinu, si může dovolit utrácet bez rozmyslu a v půli měsíce zjistit, že peníze zase někam zmizely a další výplata je v nedohlednu. Přesto ale většina z nás může mít ten podobný pocit, že po zaplacení všech nutných položek vlastně na úspory nebo jiné investice, než jsou ty nejnutnější, už mnoho nezbývá...

Nemusíte hned za poradcem

Každý má jiný postoj k penězům, což se odvíjí od typu osobnosti, ale přesto se vyplatí nad příjmy a výdaji občas zapřemýšlet. Nemusíte mít hned finančního poradce, ale rozhodně byste měli mít přehled o tom, kolik za co utrácíte, jaké jsou nejdražší položky ve vašem rozpočtu, jaké výdaje jsou nutné a které lze považovat za nadstandardní. Pokud začnete sledovat, co se s vašimi penězi děje, podaří se vám lépe odhalit a snížit zbytečné výdaje.

Zamyslete se nad rozpočtem

Systém hospodaření s penězi je v každé rodině odlišný. Vše závisí na tom, kolik kdo vydělává, jakou část svého platu odvádí do společné pokladny a jakou si ponechává na své vlastní útraty. Stejné je to i s úsporami – některé spořící účty jsou vedeny jako společné, jiné představují finanční prostředky výlučně jednoho člena.

Malé domácí účetnictví

Co se týče společných výdajů, je vhodné evidovat položky a vést si malé domácího účetnictví. Příjmy a výdaje můžete sledovat zapisováním do sešitu, ale využít můžete i některého z počítačových programů, které jsou dostupné na internetu. Zkuste si hned první měsíc udělat malý test, jak na tom s vašimi výdaji jste – zda skutečně utrácíte za to, co je potřeba.

Tip Kafe.cz: Stáhněte si počítačový program

Programy, které můžete zdarma stáhnout na internetu, vám nabídnou možnost mít přehled o vašich domácích financích a lépe si tak spočítat, za co utrácíte. Patří mezi ně např. Malé domácí účetnictví, Jednoduché domácí účetnictví, nebo Money Commander. Najdete je např. na www.slunecnice.cz.

Nezapomeňte na malé výdaje

Zapisujte veškeré výdaje, které jsou hrazeny z příjmů plynoucích do rodinného rozpočtu. Připadá vám jako hloupost psát si takové nepodstatné položky jako je každodenní káva z automatu, nebo drobné, které dáte dětem, aby si koupili něco malého na zub? Ano, položky v hodnotě deseti korun vypadají zcela nevinně, ale počkejte, jak vás překvapí, že vaše každodenní káva vás stojí nějakou stovku měsíčně.

Příjmy a výdaje

Domácí účetnictví by mělo vycházet z příjmů, kterými do rodinného rozpočtu přispívají jednotliví členové. Výdaje pak kryjí spotřebu ve všech oblastech – rozdělte si je proto na kolonky, jako jsou náklady na bydlení, potraviny, oblečení, kulturu apod. Pro přehlednost si můžete jednotlivé skupiny odlišit barevně a každý měsíc sledovat, jak jste utráceli například za jídlo nebo za dopravu.

Zjistěte, na čem ušetřit

Přehlednost a důslednost sledování výdajů je základem pro odhalení těch položek, které nejsou podle vašeho mínění zcela nutné, ale přesto za ně utrácíte. Zkuste zvážit, bez čeho se neobejdete a na čem byste byli ochotní ušetřit. Pravidelné monitorování výdajů, ať již osobních, nebo společných, vám pomůže lépe přemýšlet o penězích. Málokdo si totiž může dovolit utrácet zcela neomezeně, stejně jako málokdo může žít aniž by myslel na zadní kolečka...

Tip Kafe.cz

Položky, na kterých se dá ušetřit
Káva z automatu (á 15 Kč, 20 x měsíčně) 300 Kč
Pití z automatu/ bufetu 0,5 l (á 20 Kč, 20x měsíčně) 400 Kč
Pití v restauraci u oběda (á 25 Kč, 20x měsíčně) 500 Kč
Celkem měsíčně 1 200 Kč