Metr osmdesát vysoká a dokonale štíhlá kráska měla podle svých slov velmi těžké období dopívání. „Puberta je složitá pro každého, ale ta moje byla fakt divná…“ vzpomíná dnes sebevědomá star. Komplexy měla ze své výšky, mimořádné štíhlosti (kterou jí dnes závidějí nejen vrstevnice po celém světě) a také z podivného jména (celé zní Uma Karuna), jež jí vybral otec, univerzitní profesor tibetsko--buddhistických učení Robert Thurman. Díky němu dokonce nějaký čas žili v Indii a na návštěvu k nim chodil samotný dalajláma! Se jmény na tom nebyli o nic lépe ani její čtyři sourozenci, bratři Ganden, Dechen a Mipam a sestra Taya. Z Umy se po návratu do Států stala introvertní a komplikovaná bytost, která byla terčem šikany spolužáků. Později naštěstí pochopila, že by svou figuru neměla považovat za hendikep, ale naopak za přednost.

Kariéra modelky a oscarové herecké začátky

V patnácti se začala věnovat modelingu, objevila se dokonce na titulní straně Vogue. Čím dál tím víc jí to ale táhlo k herectví. Sekla se střední školou na maloměstě v Massachusetts a odjela do New Yorku. Její talent brzy našel uplatnění. V osmnácti získala roli Cécile ve stejnojmenné adaptaci románu Nebezpečné známosti. Excelovala zde po boku es, jakými jsou Glenn Closeová, John Malkovich, Michelle Pfeifferová či Keanu Reeves. Snímek si vysloužil tři Oscary a Uma si nemohla přát lepší start kariéry. V témže roce se objevila ve fantasy komedii Dobrodružství Barona Prášila, kde odhodila stud i svršky a předvedla tak světu, že ze své postavy, kvůli které se jí spolužáci posmívali, opravdu komplexy mít nemusí… O pět let později ji režisér Quentin Tarantino obsadil do dnes již kultovního krimi thrilleru Pulp Fiction: historky z podsvětí a Uma se tak, aniž to nejspíš tehdy vůbec mohla tušit, nesmazatelně zapsala do dějin kinematografie. Ztvárnění sexy manželky obávaného gangstera jí dokonce vyneslo nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. A to jí bylo teprve třiadvacet.

Dva rozvody, dvě děti, nevěra...

Dva rozvody, dvě děti. V té době už byla rozvedená se svým prvním manželem, slavným hercem Garym Oldmanem, kterého si vzala v roce 1990. Svazek vydržel pouhé dva roky a na vině byl mimo jiné velký věkový rozdíl – Gary je o dvanáct let starší. Při natáčení sci-fi Gattaca se, nejspíš poučena z předchozího nezdaru, zamilovala do stejně starého kolegy Ethana Hawkea a plod jejich lásky na sebe nenechal dlouho čekat. Sedm měsíců po svatbě se jim narodila dcera Maya Ray a čtyři roky poté syn Levon. Jenže na nebi se brzy začaly objevovat mráčky, respektive obrovský mrak v podobě Ethanovy nevěry s chůvou jejich ratolestí Ryan Shawhughesovou. Jak trapně neoriginální! Podobně se s opatrovatelkami svých potomků spustili například herec Jude Law nebo zpěvák Usher. Nutno dodat, že Hawkea se po rozvodu s Ryan oženil a zplodil s ní další dvě děti. „Je lepší být ve vztahu s člověkem, který vás podvádí, než s někým, kdo neumí ani spláchnout záchod,“ nechala se slyšet Thurmanová.

Pracující matka

Na nějaké velké truchlení zkrátka neměla čas, zrovna totiž pracovala na Pulp Fiction dalším stěžejním projektu, a opět pod taktovkou Quentina Tarantina. Kill Bill a následně i druhý díl se staly kinohity a Uma coby krvelačná Nevěsta, prahnoucí po pomstě, sklízela ovace. Stále intenzivněji si však uvědomovala, kde je její místo a která role ji uspokojuje nejvíce… Pracující matka. „Miluju být matkou. Je to největší dar, jaký mi kdy byl dán,“ hlásá Uma. „Od svého prvního těhotenství jsem se už nikdy nevyspala,“ stěžuje si sice naoko, ale neměnila by. „Nejradši jsem doma. Hraju si s dětmi, pracuju na zahradě a nic mi neschází.“ Tedy, snad jedině ten správný chlap po jejím boku.

Zrušené zásnuby a dcera s podivným jménem

Nějaký čas byla spojována s Tarantinem, ale ani jeden z nich spekulace nikdy nepotvrdil. „Neříkám, že jsme spolu chodili, a netvrdím, že nechodili,“ mlžila Uma. Čtyři roky po rozvodu se konečně objevil ten, kterého představila i svým dětem. Finančník Arpad Busson (50) ji v roce 2008 požádal o ruku a ona souhlasila. Jenže o pár měsíců později svět obletěla zpráva, že zasnoubení se ruší a že Uma Arpadovi prsten vrátila. Jaké to bylo překvapení, když se po dvou letech objevili na veřejnosti opět ruku v ruce. Nikdo jim moc velké šance nedával, přece jen vstupovat dvakrát do téže řeky se většinou nevyplácí, oni ale záhy všem pochybovačům zavřeli ústa, když loni počátkem roku oznámili, že spolu čekají miminko. V létě se jim narodila dcera, které dali velmi dlouhé, a tudíž médii hojně diskutované jméno: Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence Thurman-Bussonová. Snad se za něj dívenka nebude ve škole stydět podobně jako kdysi její maminka… „Mateřství definitivně odsunulo herectví na druhou kolej. Ze začátku jsem panikařila, když jsem zjistila, že už nikdy nebudu moci pracovat tak jako dřív, ale teď, když si jednou za čas odskočím na plac, zjišťuju, že je to takhle vlastně lepší,“ svěřila se Thurmanová.

Milenka zajíčka

Podíváme-li se na její počiny v posledních letech i na plány do budoucna, zjistíme, že těch „odskoků“ vůbec není málo. Loni si zahrála milenku o šestnáct let mladšího Roberta Pattinsona ve filmu Miláček, momentálně má roztočené tři filmy a dokonce už začaly přípravy i na Kill Billa 3. „Zjistila jsem, že každá pracující matka je superžena!“ chválí nejen sebe, ale i ostatní vytížené maminky. Ona k tomu navíc vypadá o deset let mladší… Když se nedávno objevila ve společnosti své nejstarší dcery Mayi (14), vypadaly vedle sebe spíše jako sestry. Tohle že kdysi bývalo ošklivé káčátko? Nemožné! „I když mi dnes lidé říkají, že jsem krásná, nevěřím jim ani slovo,“ prohlašuje skromně Uma Thurmanová.