Pojem udržitelnost je slyšet všude kolem nás. Co si pod tím ale představit v každodenním životě? Ve skutečnosti se může jednat o cokoliv, čím alespoň trochu ulevíme naší planetě i společnosti. A tak třeba i nakupování může být o něco udržitelnější, stačí na to jít krok za krokem:

  1. Vydejte se eko cestou. Už samotná cesta na nákupy může být šetrnější k přírodě a vyrazit pokaždé vlastním automobilem už dávno není nutné. Co takhle využít službu sdílení automobilů nebo skútrů BeRider a být tak o něco šetrnější k ovzduší? Elektrická auta mají v Centru Černý Most také dveře otevřené a můžete si je pohodlně na místě dobít. A pokud jdete jen pro pár drobností, zkuste spojit nákup s příjemnou procházkou.
  2. Mějte do čeho zabalit. Před nákupem se ujistěte, že máte připravený dostatek znovupoužitelných obalů, ve kterých si nákup odnesete. Nestane se vám tak, že byste si na místě museli říct o zbytečné plastové tašky a sáčky. Bavlněnou síťovku seženete u prodejce Baťa a znovupoužitelné sáčky na ovoce a zeleninu zase v hypermarketu Globus. I obyčejné zavařovací sklenice ale skvěle poslouží, můžete si do nich pořídit oříšky a jiné dobroty třeba u Veselé Veverky.
  3. Buďte vybíraví. A to nejen kvůli přírodě ale hlavně kvůli zdraví. Vaše oblíbené produkty hledejte ve variantách bio a fair trade. Ty vám zaručí nákup eticky a nechemicky zpracovaných potravin. Zdravější alternativy potravin najdete například u prodejců Globus, Rodinná Farma nebo dm drogerie markt, kde nabízejí také ekologické stáčené prostředky pro péči o domácnost. Kvalitní přírodní kosmetiku zase hledejte v obchodech Manufaktura nebo Havlíkova Apotéka. A pokud plánujete doplnit šatník, dejte šanci organickým (z přírodních materiálů) nebo recyklovaným (z materiálů již jednou použitých) kouskům třeba u prodejců C&A, H&M nebo Triola. Udržitelnější sportovní módu nabízí zase v Alpine Pro nebo v Decathlon.
  4. Zbavujte se zodpovědně. A nakonec nezapomeňte recyklovat odpad, který při nákupech vznikne. V Centru Černý Most můžete vesele třídit cokoliv od tradičního odpadu, plechovek, menších elektrospotřebičů až po nepotřebné oblečení, hračky a knihy. Nákupy tak můžete spojit i s odevzdáním těchto věcí na speciálních místech, aby ještě udělaly radost někomu dalšímu. Například Hračkobudku najdete v -1. patře (Červené lobby) a kontejner na přebytečný textil POTEX na střešním parkovišti. Naopak oblečení, které je sice poškozené, ale zbavit se ho ještě nechcete, vám rádi opraví na prodejně Decathlon v rámci programu Švadlenka.
Zdroj: Youtube

Řadu dalších tipů souvisejících s udržitelnějšími nákupy i životním stylem najdete na stránce Nákupyudržitelně.cz.