Typické letní téma zpracoval do knižní podoby a filmového scénáře nejpopulárnější současný český spisovatel Michal Viewegh. Sezval dohromady nesourodou skupinku, která by se po zbytek roku asi neměla jinak důvod potkat. Ve filmu tak vystupuje nesebevědomá Jolana se svými stárnoucími rodiči, elegantní dámy, zpěvák a sexy idol Max a jeho gay kamarád a hlavně sličná průvodkyně Pavlína alias Pamela. Ta se z celé skupinky snaží vytvořit "správnou partu" a podle toho dovolená také vypadá.

"A teď vám představím řidiče – ten, co právě řídí, se jmenuje Karel a ten druhý se jmenuje taky Karel. Z toho vyplývá, že oba naši řidiči se jmenují Karel." Vítá Pamela své svěřence, kteří na ni mohou oči nechat a mají se ještě na co těšit. Však odhalenými těly se to ve snímku jen hemží. Herci to však neměli při natáčení vůbec jednoduché. I když se děj odehrává ve slunném Chorvatsku, kvůli vzdálenosti vybral režisér Jiří Vejdělek pláž v Itálii. V době natáčení se však ochladilo a teplota v moři dosahovala pouze k 13 stupňům. Herec Adrian Jastraban se však ještě stihl spálit a později ho museli "zbělovat". (Zdroj: www.Deník.cz, Společnost, září 2019)

V rozhovoru pro Deník vzpomíná herečka Eva Leinweberová na scénu, na kterou prý nikdy nezapomene: "Dost jsme se natrápili při scéně, jak vylézáme z vody a křičíme: „Úchyl, je tady úchyl.“ Tu jsme pro změnu nestihli natočit během jednoho dne, kdy bylo pod mrakem, takže jsme ji dokončovali několikrát vždy těsně po východu slunce. Měli jsme na to pokaždé asi jen čtyřicet minut, než začalo slunce svítit naplno, takže jsme ji točili asi tři dny po sobě. Každý den z moře vylézal někdo jiný. Měli jsme z té ranní ledové vody úplně profialovělé rty." Směje se a dodává, že na film se doma dívat nesmí. Hlavním důvodem je její dcera Dorotka, která při posledním promítání utrpěla újmu z toho, že svou matku viděla v tangách.

Někteří herci se kvůli natáčení dost nacestovali. Relax na pláži mezi záběry si nikdo moc neužil. Hlavním důvodem bylo jejich obsazení v divadle, které nechtěli přerušit. V praxi to tedy vypadalo tak, že například herec Bohumil Klepl ráno sedl do auta, dovezli ho na pláž, tam točil hodinu až dvě a večer zase hrál v divadle. Šestnáctihodinovou jízdu, kterou absolvoval téměř denně, mu nikdo rozhodně nezáviděl. Také štáb si užil své. Především při natáčení v autobuse, v němž bylo velice málo místa a museli se neustále sundávat a nandávat sedadla, aby byl prostor pro kameru. Navíc se vše natáčelo za jízdy, a tak třeba celou noc pendlovali na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. (Zdroj: www.csfd.cz, Účastníci zájezdu, zajímavosti)