Diskutujte: Máte klaustrofobické pocity třeba ve výtahu nebo v letadle? Jak je překonáváte? Trpíte nějakou jinou fobií?

Mohlo by vás také zajímat: Neurózy slavných: Britney uklízí podlahu... nebo Jak bojovat se strachem

Některé nemocnice totiž mají přístroje magnetické rezonance uzpůsobené k promítání filmů či pouštění hudby. „Pacienti si zatím nemohli vybrat, co jim pustíme. Nyní ale pracujeme na rozvíjení žánrů. V nejbližší době si tedy budou moci vybrat alespoň to, zda chtějí poslouchat například vážnou hudbu či rock, nebo zda se chtějí dívat na detektivku nebo třeba něco romantického,“ uvádí profesor Josef Vymazal, primář Radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce.

Sledování filmů pomáhá předcházet ztrátě řeči

I když už moderní přístroje magnetické rezonance nejsou z jedné strany uzavřené a je v nich více světla než ve starších typech, v řadě lidí stejně klaustrofobii vyvolávají – a nezřídka i u těch, kteří jinak problémy se stísněným prostorem nemají. Podle Vymazala jim ale sledování filmů ve většině případů pomůže vyšetření zvládnout.

  • Podle statistik sice klaustrofobie nepatří do první desítky nejrozšířenějších fobií, ale dokáže pacienty velmi potrápit.

Pro zajímavost desítka největších „strašáků“ podle četnosti výskytu:

hadi, lezoucí oškliví živočichové jako pavouci nebo švábi, děsivá místa, vystupování před cizími lidmi, nezajištěná výška, tma, bouřka, havarující letadlo, psi a zubař.

Ale zpět k magnetické rezonanci…

Nemocnice neinvestovaly desítky tisíc korun do data projektoru a vybudování speciálního otvoru do „Faradayovy klece“, která obklopuje přístroj magnetické rezonance (celá místnost je obložená kovem, aby do ní nepronikalo rušivé - například rozhlasové a televizní - vysílání), kvůli klaustrofobikům. Hlavním důvodem bylo funkční vyšetření pacientů před některými operacemi mozku. Projektor se totiž užívá k funkčnímu vyšetření mozku (fMRI), při kterém se aktivují určitá mozková centra. Lékaři tak mohou označit chirurgovi místa, kterým se musí při operaci vyhnout, aby pacient neutrpěl například ztrátu řeči či hybnosti.

Tip Kafe.cz Prohlédněte si přístroje a čtěte další podrobnosti ZDE