U miminek se problémy s bolavým bříškem vyskytují především v prvních třech měsících života. Jejich výskyt obvykle souvisí s nezralostí trávicího systému, který teprve začíná správně fungovat. K tomu někdy bohužel patří i bolestivý stav, označovaný také jako kojenecká nebo tříměsíční kolika. K dispozici je mnoho návodů, jak miminkům od bolavého bříška pomoci.

Jak kojenecké kolice předcházet?

Kojenecká kolika vzniká náhle, bez příčiny, u jinak prospívajících mimineka často končí odchodem větrů. Projevuje se především neklidem a neutišitelným pláčem.

Pokud kojíte, omezte příjem silně nadýmavých potravin, neplechu může napáchat i obyčejné bílé pečivo a některá zelenina. Šálek bylinného čaje proti nadýmání, který dáváte dítěti, si můžete vypít i vy.

Při krmení dítěte je třeba dbát na správnou techniku – ať už kojení, nebo i při krmení dítěte z lahve. Při kojení se snažte zamezit tomu, aby děťátko polykalo vzduch. Lahvičku s kojeneckou výživou nechávejte před podáním chvíli ustát, aby spadla pěna, která může způsobovat problémy s nadýmáním. Miminko nechte po jídle vždy odříhnout.

U miminek se může projevit alergie na bílkovinu kravského mléka. Pokud kojíte, doporučuje se dietní režim, kdy i maminka omezí příjem kravského mléka. U nekojených dětí se podávají speciální mléka pro léčbu alergie na bílkovinu kravského mléka.

Jak zklidnit miminko s kolikou?

Způsobů, jak uklidnit plačící miminko, je mnoho. Mezi nejúčinnější patří chování, nošení v šátku a kolébání. Vyzkoušejte také tzv. úlevové polohy. Sem patří velmi oblíbená poloha „na tygříka“, kdy dítě leží na bříšku na vašem předloktí. Dítě můžete rovněž uložit do „klubíčka“, kdy má záda opřená o Vaše břicho a držíte jej pod kolínky. Pomáhají také teplé obklady – nahřátá plena, nebo látkový pytlík s třešňovými peckami a masáže bříška. Nezapomeňte, že bříško vždy masírujeme po směru hodinových ručiček kolem pupíku.