Ovocné koláče hlavně patří k létu a k podzimu, kdy dozrává ovoce. A pokud použijeme i mražené ovoce, pak mají sezonu vlastně celý rok. Plníme je jablky, švestkami, rybízem, hruškami, jahodami, třešněmi v různých kombinacích. Zahrada je skutečnou inspirací ovocných koláčů. Podle toho, co na ní právě uzrálo, se rozhodujeme, jakou ovocnou náplň připravíme. Náplně sladkých koláčů můžeme různě kombinovat, podle chuti přidáváme třeba tvaroh, čokoládu, kakao, namleté ořechy nebo mandle.

Nejčastěji ovocné koláče pečeme na plechu, tedy tak, že na pečicí papír, který jsme rozprostřeli na obdélníkový plech, vyklopíme obvykle kynuté těsto nebo rozválíme těsto linecké a na něj poklademe ovoce nebo náplň. Navrch pak ještě můžeme přidat rozemletý mák nebo drobenku, sníh z bílků i kokos a pudink.

Je to opravdu až obřad, koláč voní po celém bytě, pomalu ho vyndaváme z trouby a těšíme se, až se do něj zakousneme. Sbíhají se nám sliny a těšení na tu skvělou chuť je bezbřehé. V té chvíli možná mnozí zavzpomínají na koláče, které pekla babička. Byly jedinečné, na jazyku se rozplývaly a babička byla šťastná, že nám chutná. Ale návrat do reality – náš koláč už skoro vystydl, tak se do něj můžeme pustit.

Kakaový koláč s tvarohovou náplní

Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 35 minut

Na osm porcí postupně potřebujeme:

250 g moučkového cukru, 20 g cukru vanilka, 40 g kakaa, 15 g kypřicího prášku do pečiva, 200 ml polotučného mléka, 500 g polohrubé mouky, 30 g pšeničné hrubé mouky, 125 ml slunečnicového oleje, 25 g tuku, 2 slepičí vejce, 40 g cukru krupice, 20 g vanilkového cukru, 150 ml polotučného mléka, 30 g pudinkového vanilkového prášku, 500 g měkkého tvarohu, 1 vejce

Kakaový koláč s tvarohovou náplní postup přípravy receptu:

1. Do mísy nasypeme mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek, vanilkový cukr, přilijeme mléko, olej, přidáme vejce a vypracujeme těsto.
2. Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a těsto na něj nalijeme.
3. Do misky dáme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vanilkový pudinkový prášek, vejce a zalijeme mlékem. Vymícháme jemný krém, který navršíme na těsto nebo naplníme zdobicí sáček a můžeme vytvořit tvarohovou mřížku. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 30 - 35 minut.
4. Hotový koláč necháme vychladnout, nakrájíme na čtverečky a podáváme.

Pokud byste si raději než kakao přidali do tvarohového koláče borůvky, je to dobrá volba. I na takový koláč máme na www.milujivareni.cz chutný a rychlý recept. K pečení si tentokrát připravíme kulatý pekáček.

Tvarohový koláč s borůvkami

Celková doba: 70 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 50 minut

Na osm porcí potřebujeme:

300 g borůvek, 1 špetku citrónové kůry, 60 g cukru krupice, 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 370 g lineckého křehkého těsta, 1 špetka muškátového oříšku, 115 g jemného tvarohu, 3 slepičí vejce, 60 g zakysané smetany.

Tvarohový koláč s borůvkami, postup přípravy receptu:

1. Těsto rozválíme na pomoučené pracovní desce a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Dno propícháme vidličkou a formu necháme 30 minut v chladničce.
2. Na těsto položíme pečicí papír, posypeme fazolemi a v troubě při 200 stupních Celsia pečeme 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 10 minut dozlatova.
3. Tvaroh v míse utřeme se zakysanou smetanou, cukrem, vejci, citronovou kůrou a špetkou muškátového oříšku. Směs vlijeme na korpus a posypeme omytými borůvkami. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia 25-30 minut.
4. Koláč můžeme podávat teplý i studený, poprášený moučkovým cukrem.
Z českých zahrad se můžeme vypravit i trochu do světa. Jablka si natrháme vlastní nebo koupíme v českém obchodě, ale jinak je to recept úplně francouzský. Pekáček bude i tentokrát kulatý.

Francouzský jablečný koláč s mandlemi

Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 45 minut

Na osm porcí potřebujeme:

1 citrón, 120 g cukru krupice, 1,4 kg jablek, 50 g mandlí na plátky, 5 polévkových lžic meruňkové marmelády, 250 g čerstvého másla, 2 polévkové lžíce polotučného mléka, 300 g pšeničné hladké mouky, 1 kávová lžička soli, 1 vejce, 300 g zakysané smetany

Francouzský jablečný koláč s mandlemi, postup přípravy receptu:

1. Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem (pouze 150 g másla, zbytek půjde na náplň) a prsty zpracujeme na drobenku.
2. Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, ze kterého vytvoříme kouli.
3. Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme půl hodiny v lednici.
4. Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečicími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy.
5. Těsto namačkáme k okrajům koláčové formy a dno propícháme vidličkou. Zatížíme fazolemi nebo nějakou nádobou vhodnou do trouby a pečeme 10 minut na 200 °C.
6. Poté fazole nebo nádobu sundáme a pečeme ještě 5 minut.
7. Jablka kromě 4 kusů oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dusíme je ve třech lžících vody a 100 g másla asi 20 minut.
8. Poté jablka propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme k nim cukr a citrónovou kůru a povaříme asi 5 minut. Tuto směs rozetřeme na předpečený koláč.
9. Jablka na ozdobu oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké měsíčky. Naskládáme je na koláč. Potřeme rozehřátou marmeládou, posypeme plátky mandlí.
10. Podáváme se zakysanou smetanou.
Poznámka: Místo zakysané smetany můžeme použít créme fraiche.

Podle receptů na www.milujivareni.cz naši čtenáři velmi často a rádi vaří. A pokud byste byli zvědaví, co nejraději vaří a jaká jídla nejlépe hodnotí, pak se podívejte do naší rubriky TOP recepty

Věříme, že vás budou inspirovat natolik, že si některé z nich připravíte a také je ohodnotíte.
Mezi nejlépe hodnocené recepty patří například vepřové maso s pórkem, také žemlovka, perníková buchta, bramboráky s dýní i domácí nudle.

Ne každému chutná sladké. Mnozí by možná mezi sladkým a slaným koláčem vybrali raději druhou variantu. Pokud je to tak, pak vyzkoušejte recept na náš slaný koláč se sýrem gruyérem: Najdete ho na webu www.milujivareni.cz.

Sýr gruyére je jedním nejznámějších švýcarských sýrů. Vyrábí se v předhůři Alp Pays de Fribourg v horské vesničce Moléson, kde zraje minimálně šest měsíců ve velkých kolech, které váží až třicet kilogramů.

Gruyére je tvrdý sýr světle žluté barvy. Název dostal po městě stejného jména. Slovo grue znamená ve francouzštině pták jeřáb. V erbu ho měla knížata, která měla ve městě Gruyére v 11. století postavit sídlo.

Sýr Gruyére má bezpochyby výjimečnou chuť, je nasládlá s oříškovým nádechem. Je součástí švýcarské i francouzské kuchyně, přidává se například do francouzské cibulové polévky nebo do těstovinových a salátových jídel.

Slaný koláč s gruyérem

Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 45 minut

Na osm porcí potřebujeme:

1 cibuli, 1 kávovou lžičku cukru krupice, 1 kávovou lžičku Dijonské hořčice, 15 g čerstvého másla, 60 ml polotučného mléka, 1 špetku muškátového oříšku, 1 špetku mletého černého pepře, 1 špetku soli, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 100 ml 33% smetany, 115 g sýru gruyéru, 3 slepičí vejce, 125 g čerstvého másla, 200 g pšeničné hladké mouky, 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje, 1 kávová lžička čerstvého tymiánu, 4 polévkové lžíce pitné vody

Slaný koláč s gruyérem, postup přípravy receptu:

1. V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem a směs rozemneme na drobenku. Přidáme nasekaný tymián, studenou vodu a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto ještě krátce prohněteme dohladka, zabalíme do fólie lehce potřené olejem a uložíme na 30 minut do chladničky.
2. V pánvi rozehřejeme olej a máslo. Přidáme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli a za častého míchání ji smažíme asi 15 minut. Potom přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, cukr a restujeme ještě 2 minuty, až bude cibule zlatavá. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
3. Na pomoučené pracovní desce rozválíme těsto na plát a vyložíme jím obdélníkovou formu. Dno korpusu propícháme vidličkou a formu vložíme na 15 minut do chladničky.
4. Korpus vyložíme pečicím papírem, posypeme fazolemi a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia na 15 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut.
5. Do cibule vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, směs rozprostřeme na dno korpusu a posypeme zbylým sýrem.
6. V míse rozšleháme vejce se smetanou, mlékem, hořčicí, solí a pepřem. Nalijeme na základní vrstvu a koláč pečeme asi 30 minut.
7. Upečený koláč necháme 10 minut odpočinout. Podáváme teplý i studený.