Bronchiální astma patří k civilizačním chorobám, které trápí 12–15 % populace. Příčiny astmatu mohou být různé, od zvýšené námahy, přes práci v prašném prostředí až po dědičnost. V Česku se s bronchiálním astmatem léčí okolo půl milionu pacientů, a patří tak k nejběžnějším civilizačním chorobám!

Příliš hygienické prostředí může spíše škodit

Téměř sterilní prostředí, ve kterém dnešní děti vyrůstají, je podle některých hypotéz hlavní příčinou alergií moderní doby. Zajímavého fenoménu si všimli vědci, kteří popsali, že v rozvojových zemích s nízkou úrovní hygieny nejsou rozšířeny skoro žádné alergie. Astma také patří do těchto skupin onemocnění. Zajímavostí však je, že výskyt astmatu v nejvyspělejších zemí světa je vyšší. Na druhou stranu projevy astmatu zhoršuje pobyt v prašném prostředí, kouření nebo smog.

Příznaky astmatu

Nejviditelnějším příznakem astmatu je záchvatovitý kašel a dušnost, pro astmatika až fyzicky vyčerpávající. Jeho průdušky jsou v tu chvíli oteklé a zúžené, což ztěžuje hlavně výdech, často doprovázený typickým pískáním. Suchý kašel se nejčastěji spouští v noci, po fyzické námaze nebo při kontaktu s nějakým vnějším alergenem. Zjistit příčinu astmatu vám pomůže doktor pomocí testů. Lékař vám také změří množství a rychlost vdechovaného a vydechovaného vzduchu pomocí techniky zvané spirometrie. Astma se může projevovat i ve vlnách, kdy po určité období nemusíte pozorovat vůbec žádné příznaky.

Dokonalá léčba zatím neexistuje, příznaky lze ale zmírnit

Medikament na úplné vyléčení astmatu zatím neexistuje, na trhu jsou ale léky na astma, které mohou jeho projevy zmírnit. Mezi ně patří zejména inhalační spreje s obsahem kortikosteroidů, potlačující okamžité projevy dušnosti. Léčba je ale dlouhodobá a prakticky celoživotní, a je při ní vyžadována aktivní spolupráce pacienta. O vhodném přípravku na zmírnění projevů astmatu se poraďte se svým lékařem, nebo v jedné z mnoha lékáren. Kromě klasické medicíny můžete vyzkoušet i bylinky. Na astma pomáhá odvar z oregana, česnek nebo zázvorový čaj.