Snad každý z nás se někdy setkal s člověkem, kterému natolik páchlo z úst, že se mu pro příště vyhnul velkým obloukem. I když se třeba nejedná o žádnou nemoc, jde o problém velmi nepříjemný – hlavně pro okolí. Do blízkého kontaktu s dotyčným se nikomu nechce, o přátele má nouzi. Upřímně řečeno, není se čemu divit.

  • Někdy je pach z úst tak silný, že se vám samotnému dělá nevolno. Jenomže i vás to může potkat. I když pravidelně pečujete o chrup, pach z úst má mnoho příčin a může za něj také nevhodná strava, užívané léky, zdravotní problémy, ale i držení diet!

Za pach z úst můžou bakterie

Odborně se o zápachu z úst mluví jako o halitóze. Na svědomí jej mají anaerobní bakterie v dutině ústní, které produkují síru a ta – v případě, že se bakterie přemnoží – způsobuje onen nepříjemný zápach. Za ten může v první řadě špatná péče o dutinu ústní – nedostatečné čištění zubů a mezizubních prostor, v nichž zůstávají zbytky jídla. Když ale někomu z pusy vychází nelibá vůně, neznamená to hned, že by hygienu zanedbával. Jsou tu totiž i další možnosti, třeba nevhodné složení jídelníčku.

  • Zápach může způsobit konzumace některých aromatických potravin (česnek, cibule, aromatické sýry ad.), pití většího množství alkoholu nebo kávy.

Co ještě za pachem vězí

  • Držíte dietu či detoxikační kúru a začalo vám nevábně vonět z úst? Pak vězte, že sice tělo zbavujete škodlivých látek, ale ty se mohou objevit i na jazyku, kde se vytvoří zapáchající povlak. V tomto případě jde ale o dočasný problém, který po ukončení diety zmizí.
  • Příčina může být i v užívání některých léků – mezi ty hlavní patří antibiotika, léky na deprese, alergie či vysoký tlak.
  • Dlouhotrvající zápach z úst ale mívá i zdravotní příčinu – může ukazovat na onemocnění trávicího traktu, častý bývá u cukrovkářů, objevuje se u zánětů dýchacích cest, zubů i uší.

Jak potlačit zápach z úst

1. Najděte příčinu

Pokud začne tento hodně nepříjemný problém trápit i vás, je třeba v první řadě najít příčinu. Jedině tak může být odstranění zápachu efektivní. Nepomůže vám, když si budete pětkrát denně čistit zuby, pokud máte například problém s intolerancí laktózy.

2. Dbejte na ústní hygienu

I v případě, že je zápach z úst jiného původu, dbejte na pravidelnou ústní hygienu, zuby si čistěte alespoň dvakrát denně a používejte mezizubní kartáčky.

  • Po každém jídle se doporučuje žvýkačka bez cukru, která zvyšuje tvorbu slin a zuby čistí.

Nezapomínejte používat kvalitní ústní vodu, nejlépe s obsahem chlorofylu, který umí redukovat právě ony páchnoucí látky anebo aktivovat takové, které je neutralizují. Zkusit můžete i ústní deodoranty ve spreji, které ale mají většinou jen krátkodobý efekt.

  • Někteří odborníci doporučují čistit také povrch jazyka speciálně k tomu určeným kartáčkem.

3. Užívejte vhodné doplňky stravy

Rozhodně nic nezkazíte tím, když budete pravidelně užívat probiotika, která vám upraví střevní mikroflóru. Velmi dobrý na zápach z úst je mladý ječmen, který obsahuje velké množství již zmíněného chlorofylu a působí nejen proti pachu z úst, ale vyhledávaný je i pro svoje protizánětlivé účinky. Chlorofyl obsahují i sladkovodní řasy, které mají i spoustu dalších kladných účinků na organismus, než je jen eliminace tělesného pachu.

4. Zkuste lidové rady

V lidovém léčitelství se na páchnoucí dech doporučuje nálev z anýzu. Můžete ale vyzkoušet i obyčejný černý čaj. Pokud jím budete pravidelně vyplachovat ústa, měla byste omezit tvorbu zubního plaku a tvorbu sloučenin, které jej produkují. Receptů proti pachu je ale více, někteří zase doporučují žvýkat zázvor a jiní pít během dne po doušcích čerstvě připravenou šťávu z grepu, pomeranče, špetku hřebíčku, zázvoru v prášku a tří kapek japonského léčivého oleje.

Zajímavosti KAFE.cz:

  • Podle australského průzkumu je 96 % lidí přesvědčeno, že nevábně vonící dech může být zabijákem fyzické lásky.
  • Téměř polovina Britů je přesvědčena, že zápach z úst může negativně ovlivnit jejich kariéru.

Tip KAFE.cz

Jak říct partnerovi, že mu z úst zrovna nevoní?

  1. Otevřeně. Pokud jednáte s partnerem na rovinu o všem, řekněte mu rovnou, že mu z úst nevoní, i když je to citlivé téma. Udělejte to ale mile.
  2. Přes kamaráda. Pokud jste přesvědčena, že otevřeně to nepůjde, zkuste naočkovat jeho blízkého kamaráda, aby mu to řekl nenápadně mezi řečí, třeba u piva. Od kamarádů tuto informaci totiž může přijmout lépe než od své partnerky.