Sedmiletý cyklus ženy

Není třeba zdůrazňovat, že moderní žena dnes čelí společenským, životním i pracovním situacím, které jsou v rozporu s její přirozeností. Zákonitě pak dochází k narušení rovnováhy sil v těle, která je podle tradiční čínské medicíny základem a hlavně podmínkou tělesného i duševního zdraví. Už staří Číňané dělili život ženy na sedmileté cykly.

Který věk je nejlepší pro početí potomka?

Jako začátek cesty k vyspívání chápali sedmý rok života, kdy se mění chrup, ve čtrnácti letech se s nástupem menstruace dívka mění v ženu a v jedenadvaceti už je vyzrálá a schopna přivést na svět zdravé potomky. Kniha Žlutého Císaře ale radí s dětmi počkat až do osmadvacátého roku, kdy je takzvaná životní esence ženy (zajišťující výživu plodu) v plném rozkvětu. Děti přivedené na svět v tomto věku bývají prý nejsilnější a v životě se nemusí tolik starat o své zdraví.

Zlepšete svůj životní styl

Dnes ve srovnání se starou Čínou vývoj spíš urychlujeme. Dívky začínají menstruovat dříve, neplnoleté matky už také nejsou ničím novým a šedé vlasy objevíme víceméně běžně už před třicítkou. Přesto se můžeme rychlejšímu stárnutí bránit. Důležitá je změna životního stylu, životospráva, kvalitní odpočinek nebo pobyt v přírodě. A zaručeně pomůže i bylinná léčba tradiční čínské medicíny, která se specializuje na ty nejlepší možné kombinace bylin pro konkrétní onemocnění. Jednou z nejčastěji používaných směsí je například „jia wei xiao yao wan“.

Zklidnění zčeřené hladiny: jia wei xiao yao wan

Bylinných směsí existuje asi dvě stě druhů, ale pouze třicet z nich si můžete volně koupit. Zmíněná směs „jia wei xiao yao wan“ (“zklidnění zčeřené hladiny”) se užívá pro léčbu emocionálních a psychických poruch spojených s tělesnými problémy. Do spektra těchto potíží patří podrážděnost, nevyrovnanost, výkyvy nálady, deprese, vliv stresu a uspěchaného životního stylu, únava, pocit knedlíku v krku, střídání průjmu a zácpy i nespavost. U žen dochází ke zhoršení těchto příznaků hlavně před menstruací. Možná se vám to zdá nemožné, ale skutečně existuje směs deseti bylin, která působí na všechny tyto faktory. Každá bylina má na organizmus povzbuzující nebo pročišťující efekt a směs přitom nepůsobí tlumivě, není návyková a nebyla u ní popsaná nesnášenlivost a neslučitelnost s podávanými farmaceutickými přípravky. Obvyklé dávkovací schéma je třikrát denně osm kuliček. Neužívejte směs hned po jídle a už do týdne se budete cítit lépe.

Pacient má poslední slovo

Jsou tedy metody a postupy tradiční čínské medicíny využitelné v evropských podmínkách? Lékaři, kteří se kromě klasické medicíny zajímají i o méně tradiční postupy, předpokládají, že každý člověk, ať už žije dnes nebo existoval před mnoha tisíci lety, má stále stejný mechanismus látkové výměny a jeho duševní stav ovlivňuje nejrůznější nemoci a naopak. Sice asi nemůžeme tvrdit, že čínské bylinky jsou lepší než celá naše lékařská komora, ale faktem je, že bylinkářství se u nás rozvíjelo na lidové úrovni a vzhledem k roztříštěnosti Evropy ani nemohlo vzniknout něco tak uceleného, jako tomu bylo v Číně, kde každý lékař považoval za svou povinnost sepsat podrobný lékopis. V něm potom zúročil své celoživotní poznatky a zkušenosti s léčením určitou bylinkou nebo bylinnou směsí. Ostatně nesmíme zapomínat, že i na čínských univerzitách se tradiční čínská medicína vyučuje už od šestého století!