Jedinou oblastí, které se civilizace a technický pokrok prakticky nedotkly, je takzvaná „tradiční čínská medicína“ – obor s tisíciletou historií, detailně propracovaný díky nahromaděným poznatkům a zkušenostem tisíců lékařů-terapeutů, jenž poslední desetiletí přitahuje stále větší pozornost. V samotné Číně se nikomu proto nezdá neobvyklé, že „tradiční čínskou medicínu“ sem jezdí studovat stále více cizinců z celého světa.

Psychika a zdraví spolu úzce souvisí

Tradiční čínská medicína je ucelený systém, který sleduje nemocného komplexně – nesnaží se léčit jen jeho nemocný žaludek, ledviny, deprese nebo menstruační bolesti. Naopak – hledá souvislosti za účelem pochopit vznik a průběh nemoci, kterou je potom snadnější léčit. Vyšetření se v tradiční čínské medicíně opírá o úzký kontakt mezi doktorem a pacientem.

Jak funguje tradiční čínská medicína?

K tomu, aby lékař odhalil příčinu nemoci, používá propracované diagnostické postupy, které mu umožňují složit si takzvanou „mozaiku nemoci“. Ta se překrývá přesnou mozaikou sestavenou z léčivých bylin a léčebných praktik. K vyšetřovacím metodám patří například sledování pacientovy mimiky, vyšetření pulsu, dále lékař hodnotí držení těla a svěžest, čímž posuzuje rezervy organizmu, naslouchá tempu a čistotě hlasu, rychlosti a přesnosti odpovědí, aby zhodnotil vitalitu a psychický stav pacienta. Zároveň pokládá přesné dotazy, týkající se všech částí těla a životosprávy. Speciální metodou čínských lékařů je také hodnocení jazyka. Zajímavostí je, že v současnosti na vysokých školách vyučujících v Číně tradiční medicínu zabere studium diagnostiky jazyka celé dva semestry!

Čínská medicína sází na byliny

Tradiční čínská medicína používá k léčbě svých pacientů bylinky, které tvoří celé tři čtvrtiny léčebného „arzenálu“. Pro nemocného je tato léčba rozhodně příjemnější než akupunktura, protože není bolestivá a přitom je účinná. Důležité jsou i jiné postupy, jako například masáže, úprava diety a také speciální gymnastická cvičení. Ta se ale zaměřují spíš na duševní zdraví, získání rovnováhy a vnitřního klidu. K léčitelům, kteří pomáhají lidem prostřednictvím tradiční čínské medicíny, chodí nejčastěji ti, kteří trpí takzvanými psychosomatickými nemocemi. Duševní nerovnováha je podle filozofie tradiční čínské medicíny příčinou tří čtvrtin všech nemocí. Člověk s narušenou psychickou pohodou je totiž vnímavější k infekcím, alergiím, bolestem pohybového aparátu, je přepracovaný, trpí migrénami, nespavostí nebo dokonce i předčasnými projevy stárnutí.

(pokračování)