Ještě v 80. letech minulého století představovala tato země tajný tip pro všechny emigranty a uprchlíky z celého světa. Tady je čekal slušný život bez přemíry otázek.

Od té doby se však Austrálie poněkud zaplnila a její úřady si mezi přistěhovalci začaly dobře vybírat. Teď bez problémů vítají jen dva druhy lidí: mladé ženy a sezonní pracovníky.

Za mořem čeká láska?

Země klokanů ovšem ani tak nechce kdekoho; třeba Asijcům vstup nijak neusnadňuje. Zato se zvlášť zaměřila na jinou cennou kořist – Britky a Brity ve věku od 18 do 30 let. Speciálně za tím účelem dokonce do Londýna poslala „generálního agenta“ Billa Muirheada. Ten se tu opravdu činí: pořádá například schůzky naslepo, při nichž se desítky mladých Britek seznamují se sňatku chtivými fešnými Australany.

Tam také protinožci nejvíce nasměrovali svou reklamní kampaň, v níž všem těm úředníkům, automechanikům, kadeřnicím, prodavačkám, dívkám z call center, policistům, ošetřovatelkám a příslušníkům dalších profesí oslovených v průzkumu nabídli „džob, o němž budou vyprávět ještě svým vnoučatům“!

Je to docela dobře možné, protože nabídka je opravdu lákavá. Vám by se snad nelíbilo toulat se eukalyptovými háji, v nichž odchytáváte a značkujete roztomilé medvídky koaly?

Na seznamu pozoruhodných prací je dál mimo jiné třeba stavění přístřešků pro tučňáky na Kangaroo Islandu, odborné ochutnávání piva, kopání opálů nebo studium chování žraloků na otevřeném moři.

Utečte od svých trablů

Senzační nabídka ovšem slouží také jako nenápadná vábnička na turisty. Zájemci ve věku 18 až 30 let totiž mají na druhý konec světa vyrážet s takzvaným pracovně dovolenkovým vízem (working holiday visa). Očekává se přitom, že budou tři měsíce pracovat a pak tři měsíce cestovat po Austrálii.

„Je to poprvé, co nabízíme tolik pracovních míst najednou lidem bez jakékoli předchozí zkušenosti či požadovaného vzdělání,“ láká Bill Muirhead. „Dáváme jim tak šanci utéct od všeho, co je doma tíží.“ Tato šance by se teoreticky měla vztahovat také na zájemce z jiných zemí Evropské unie včetně České republiky.

Pro podnikavé lidi však vlastně není tak důležitá: vždyť do Austrálie dnes můžou za svou „prací snů“ klidně vyrazit i bez pomoci úředníků...