Kynutý závin s mákem a višněmi

Co budete potřebovat: Na těsto: 500 g hladké mouky, 250 g tuku na pečení (Hera), asi 3 dl mléka, 30 g droždí, 1 lžičku cukru, špetku soli, hladkou mouka na vál, moučkový cukr na posypání. Na nádivku: 200 g mletého máku, 100 g jemně mletých piškotů, 6 lžic vypeckovaných višní, 2,5 dl mléka, 1 vejce, 1 - 2 lžíce rumu, 1 sáček vanilinového cukru, krupicový cukr podle potřeby, špetku mleté skořice

Postup:

  • Droždí, lžičku cukru a mouky rozmícháme v části vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  • Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklý nastrouhaný tuk a sůl, přilijeme vzešlý kvásek a za postupného přilévání zbylého mléka zaděláme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  • Mezitím připravíme makovou náplň. Mletý mák povaříme v mléce za stálého míchání. Směs odstavíme z ohně, vmícháme mleté piškoty, rum, vejce, vanilinový cukr a skořici a náplň podle chuti ještě osladíme.
  • Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, potřeme ho makovou náplní a posypeme višněmi. Okraje těsta zahneme, těsto stočíme do závinu a okraje těsta dobře umačkáme.
  • Závin přeložíme na plech vyložený papírem na pečení (spojenou stranou dolů), vložíme do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a upečeme dozlatova. Upečený závin pocukrujeme.

Třešňový závin s mákem

Co budete potřebovat: 1 kg třešní, 150 g polohrubé mouky, sůl, 1 lžičku octa, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 150 g máku, 100 g krystalového cukru, 70 g másla, mouku na vál, tuk na vymazání plechu

Postup:

  • Na vál prosejte mouku, smíchejte ji se solí a udělejte důlek. Do něj nalijte olej a ocet, rozklepněte vejce a vypracujte hladké těsto.
  • Přiklopte ho zahřátým hrncem a nechte 15 minut odpočinout.
  • Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučněném vále rozválejte na tenké pláty.
  • Posypte pláty mákem, cukrem, pokapejte rozpuštěným máslem, posypte vypeckovanými třešněmi a zaviňte.
  • Závin opatrně přeneste na vymaštěný plech, potřete máslem a upečte ve vyhřáté troubě při 180 °C.
  • Hotový závin pocukrujte, nechte vychladnout a nakrájejte na plátky.

Makový koláč s třešňovým kompotem (můžete použít i čerstvé ovoce)

Co budete potřebovat: Na těsto: 1 sklenici třešňového kompotu, 2 hrnky (2,5 dl) polohrubé mouky, 3 vejce, půl hrnku cukru, půl hrnku oleje, 2 lžičky jedlé sody, tuk na vymazání, strouhanku na vysypání formy. Maková nádivka: 150 g mletého máku, 80 g cukru, 3,3 dl mléka, 1 lžíci másla, 1 lžičku sušené citrónové kůry, špetku mleté skořice

Postup:

  • Kompotové třešně slijeme. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a půl hrnku šťávy z třešňového kompotu.
  • Mák na nádivku podlijeme mlékem a dusíme za stálého míchání asi 10 minut na mírném ohni. Pak vmícháme cukr, máslo, citrónovou kůru a skořici, ještě krátce za stálého míchání povaříme a necháme částečně vychladnout.
  • Do vymazané a vysypané trouby nalijeme polovinu těsta, rozetřeme ho po celém dnu a rozdělíme na něj makovou nádivku tak, aby 2 cm na okrajích zůstaly volné. Na mák narovnáme kompotové třešně a vše přelijeme druhou částí těsta.
  • Povrch koláče ozdobíme zbylými třešněmi, vložíme do trouby a upečeme dozlatova.