Diskutujte: Jak používáte citrón v kuchyni při vaření nebo pečení?

Mohlo by vás také zajímat: TOP recepty na sobotu: Hříšně dobré palačinky nebo Top recepty na sobotu – Lahodné mrkvové zázraky

Citrónový koláč s tvarohem

Těsto: 250 g polohrubé mouky, 150 g másla (tuku), 50 g moučkového cukru
1 žloutek, asi 3 lžíce vody, 1 lžička strouhané citrónové kůry
Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 3 vejce, 70 g cukru, špetka mleté vanilky, šťáva z 1 citrónu, 1 lžička citrónové kůry, 100 g rozinek, 1 oloupaný citrón, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce mandlových lupínků, 3 lžíce citrusového džemu

Postup:

  1. Z mouky, másla, žloutku, cukru a citrónové kůry připravte vláčné těsto.
  2. Zabalené nechte odpočinout. Kousek těsta si nechte stranou na mřížku, zbytkem vyložte máslem vytřenou a moukou vysypanou koláčovou formu (průměr cca 22 cm), jejíž dno předtím potřete citrusovým džemem.
  3. V míse rozmíchejte tvaroh s vejci, cukrem, vanilkou, citrónovou šťávou i kůrou.
  4. Vmíchejte rozinky a nalijte na těsto. Uhlaďte, povrch pokryjte tenkými plátky oloupaného citrónu obalenými v cukru, mřížkou z těsta a mandlovými lupínky.
  5. Vložte do předehřáté trouby a velmi zvolna (při vyšší teplotě by moučník „vyběhl“) pečte cca 1 hodinu.

Tvarohový citrónový koláč

Těsto: 150 g cukrářských piškotů, 100 g másla, 750 měkkého tvarohu, 4 vejce, 130 g moučkového cukru, 2 citróny, 1 lžička vanilkového aroma, 1 lžíce máku, máslo na formu

Postup:

  1. Piškoty dejte do pevného sáčku a podrťte válečkem. Nasypte je do misky, přidejte máslo a rozdrobte jako na drobenku.
  2. Citróny omyjte a osušte, jeden podélně překrojte a nakrájejte na tenká půlkolečka.
  3. Velkou dortovou formu vytřete máslem a po obvodě přilepte půlkolečka citrónu. Na dno nasypte máslovo-piškotovou drobenku, stejnoměrně ji rozhrňte a lžící přitlačte ke dnu.
  4. V míse utřete tvaroh se šťávou z 1 citrónu, vanilkovým aroma a moučkovým cukrem. Vmíchejte postupně všechna vejce a mák.
  5. Hmotu nalijte do dortové formy, uhlaďte, ozdobte několika tenkými kolečky citrónu, vložte do trouby předehřáté na 130-40 °C a velmi zvolna (při vyšší teplotě by koláč vyběhl) pečte asi hodinu a čtvrt.
  6. Obruč dortové formy opatrně odstraňte, koláč nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.

Citrónový chlebíček

Těsto: 200 g polohrubé mouky, 50 g škrobové moučky, půl balíčku prášku do pečiva, 2 citróny, 125 g másla, 125 g pískového cukru, 2 vejce, 200 g moučkového cukru, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup:

  1. Mouku prosejte, smíchejte se škrobovou moučkou a práškem do pečiva.
  2. Máslo rozehřejte a nechte trochu vychladnout.
  3. Citróny dobře omyjte a osušte. Z jednoho ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu.
  4. Celá vejce rozkvedlejte, vmíchejte máslo, sypkou směs, citrónovou šťávu i kůru a vymíchejte vláčné těsto.
  5. Formu na chlebíček nebo srnčí hřbet vymažte tukem, vysypte moukou a natřete do ní těsto.
  6. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a chlebíček upečte (špejlí vyzkoušejte, zda je těsto dobře propečené).
  7. Upečený moučník nechte trochu vychladnout a vyklopte z formy. Ještě teplý ho propíchejte na několika místech špejlí a pokapejte šťávou z druhého citrónu (nechte si 2 lžíce na polevu).
  8. Moučkový cukr prosejte, smíchejte ho s 2 lžícemi citrónové šťávy a utřete hladkou polevu. Celý povrch chlebíčku potřete citrónovou polevou a nechte úplně vychladnout a zaschnout. Potom nakrájejte na plátky.