Diskutujte: Jak zpracováváte cuketu? Napište do diskuse svůj nejlepší recept.
Cuperník
Co budeme potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 240 g nahrubo nastrouhaných cuket, 220 g pískového cukru, 2,2 dl vlažného mléka, 2 dl oleje, 2 vejce „L“, 100 g černo-rybízové zavařeniny, 2 lžíce prosetého kakaového prášku, 1 sáček vanilinového cukru, 1 sáček kypřicího prášku do perníku, 3 lžičky perníkového koření, nastrouhaná citrónová kůra z 0,5 plodu, tuk a hrubá mouka na formu, moučkový cukr na poprášení
Postup:
- Mouku prosejeme s kypřicím práškem a kakaem.
- Nastrouhanou cuketu vymačkáme od přebytečné vody. V míse vyšleháme vejce za postupného přisypávání obou cukrů. Do pěny pak vešleháme citronovou kůru a olej.
- Přisypeme moučnou směs, přidáme cukety a pomocí mléka vymícháme těsto. To nalijeme do vymazané a vysypané formy. Vršek uhladíme.
- Dáme do trouby, kde při 170 °C pečeme přibližně 45-50 minut. Upečený perník necháme chvíli chladnout ve formě, pak jej vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout.
- Podélně jej prokrojíme a potřeme zavařeninou. Opět spojíme, obě poloviny k sobě přitlačíme.
- Před podáváním perník poprášíme cukrem a krájíme na plátky.
- Tip: pokud to vydržíte neochutnat, překryjte promazaný perník fólií a nechte v chladném pokoji rozležet do druhého dne. Perník více zvláční a bude úplně fantastický.
Rychlá buchta z cukety
Co budeme potřebovat: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky nastrouhané cukety bez jader, 1/2 hrnku oleje, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
Postup:
- Mouky prosejeme a smícháme s práškem do pečiva, kakaem a cukry.
- Vejce rozmícháme s olejem a nastrouhanou cuketou.
- Vmícháme do sypké směsi a vypracujeme vláčné těsto.
- Rozetřeme ho na vymazaný a vysypaný plech a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Upečeme a špejlí vyzkoušíme, zda je těsto propečené.
Cuketový perník
Co budeme potřebovat: 400 g oloupané a nastrouhané cukety, 450 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 prášek do perníku, 200 g cukru, 3 vejce, 6 lžic mléka, 1-2 lžíce kakaa, 150 g tuku, tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu
Postup:
- Vejce rozkvedláme s mlékem, cukrem, kakaem a rozpuštěným vlažným tukem. Přidáme nastrouhanou cuketu, prosetou mouku společně s práškem do pečiva a perníku a umícháme vláčné těsto.
- Vylijeme ho do vymazaného a vysypaného plechu (nebo formy), uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Koláč upečeme a špejlí vyzkoušíme, zda je těsto správně propečené.