Diskutujte: Najdete si čas trhat sezonní ovoce v lese?

Omeletky s malinami a čokoládou

Co budeme potřebovat: 8 vajec, 8 lžic polohrubé mouky, 8 lžic mléka, 4 lžíce cukru, 60 g másla, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, špetka soli Kromě toho: 250 g malin, 100 g čokolády, 60 g másla

Postup:

  • V misce rozmícháme jedno celé vejce s 1 žloutkem a dvěma lžícemi mléka a mouky, vmícháme špetku prášku do pečiva a lehce vidličkou rozšleháme.
  • Z bílku a několika zrnek soli vyšleháme pevný sníh, přidáme lžíci cukru a vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do těsta.
  • Vhodnou pánev, kterou můžeme vložit do horké trouby, lehce nahřejeme a rozpustíme v ní tenkou vrstvu másla.
  • Nalijeme do ní těsto, povrch poklademe kousky čokolády a malinami a pečeme, dokud okraj omelety nezačne zlátnout.
  • Pánev s omeletou vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a omeletu dopečeme dozlatova. Omeletu přeložíme na talíř a stejným způsobem upečeme na té samé pánvi ze zbylých surovin postupně i další tři omelety.
  • Před podáváním je můžeme posypat moučkovým cukrem.

Crumble s lesním ovocem

Co budeme potřebovat: 600 g lesního ovoce, 160 g krupicového cukru, 150 g polohrubé mouky, 50 g mandlových plátků, 3 lžíce změklého másla, špetka soli, máslo na vymazání formy

Postup:

  • Vhodnou zapékací formu vymažeme máslem. Ovoce očistíme, promícháme s polovinou cukru a nasypeme do zapékací formy.
  • V míse promícháme změklé máslo s druhou polovinou cukru, polohrubou moukou, plátky mandlí a špetkou soli.
  • Směs rozemneme prsty na drobenku a nasypeme ji na oslazené ovoce ve formě.
  • Vše vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut, dokud nezačne drobenka na povrchu zlátnout. Podáváme ještě teplé.

Tvarohový dortík s lesním ovocem

Co budeme potřebovat: Na těsto: 120 g polohrubé mouky, 3 vejce, 5 lžic horké vody, 2 lžíce oleje, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 citronu, 20 dkg cukru, máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy. Na krém: 250 g měkkého tvarohu, 70 g bílé čokolády, 1 lžíce změklého másla, 5 dkg cukru. Ovoce v želé: 300 g očištěného lesního nebo jiného bobulového ovoce, 10 g želatiny, 1 lžíce citronové šťávy, 5 dkg cukru

Postup:

  • Bílky vyšleháme do husta, přidáme citronovou kůru a šťávu, cukr rozpuštěný ve lžíci teplé vody a dále šleháme.
  • Přidáme žloutky, olej a střídavě mouku s práškem do pečiva a horkou vodu a umícháme hladké těsto.
  • Nalijeme ho do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme 35 – 45 minut při 175 °C.
  • Želatinu namočíme na 20 minut do 3 dl studené vody oslazené sacharinem, pak ji opatrně rozpustíme v horké vodní lázni, přidáme citronovou šťávu a necháme zchladnout na 40 °C.
  • Tvaroh smícháme s rozehřátou čokoládou a změklým máslem, přisladíme a krém vychladíme.
  • Z upečeného korpusu odkrojíme asi 2 cm silný vrchní plát, abychom získali rovnou plochu.
  • Z odříznutého plátu odkrojíme opečený okraj a zbytek rozsekáme v robotu na drť. Korpus potřeme tvarohovým krémem, poklademe ovocem a obtočíme pruhem alobalu o 5 cm širším, než je výška korpusu.
  • Ovoce po lžících přelijeme chladnoucí želatinou a dort necháme vychladit a ztuhnout. Pak odstraníme alobal, okraje potřeme zbylým krémem a posypeme drtí z korpusu.