Diskutujte: Máte s pečením z mrkvového těsta nějaké zkušenosti?

Použijte pokud možno čerstvé jarní mrkve, které se v posledních dnech už objevily v obchodech. Čím sladší a šťavnatější mrkve budou, tím lepší moučník z nich upečete.
Dvě kombinace, které musíte vyzkoušet:

  • Mrkvové moučníky skvěle chutnají, pokud do nich přidáte nahrubo krájené vlašské ořechy.
  • Povrch moučníku pocukrujte, nebo ještě lépe polijte citrónovou polevou vytvoženou ze dvou lžic vařicí vody, šťávy z celého citronu a cukru moučka.

Jediný zádrhel, který by vás při pečení mrkvových dobrůtek mohl potkat, je vykrajování tvarů z plátu těsta. Nastrouhaná mrkev poněkud překáží – tvořítko musíte hodně přitlačit.

Mrkvové řezy s mandlemi a citronovou polevou

Ingredience: Těsto: 6 vajec, 250 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, sůl, 1 balíček prášku do pečiva, 600 g mrkve, 1 pomeranč, 5 lžic medu, 200 g mandlí, máslo na vymaštění a strouhanka na vysypání plechu.
Poleva: 100 g másla, 300 g moučkového cukru, asi 5 lžic citrónové šťávy

Postup:

  1. Celá vejce vyšlehejte elektrickým šlehačem do pěny a postupně po kapkách zašlehejte olej.
  2. Polohrubou mouku prosejte, smíchejte se solí a s práškem do pečiva a spojte s vaječnou směsí.
  3. Mrkev omyjte, očistěte a najemno nastrouhejte. Pomeranč důkladně umyjte v horké vodě, osušte, ostrouhejte z něho kůru a vymačkejte 3 lžíce šťávy. Nastrouhanou mrkev, pomerančovou kůru a šťávu smíchanou s medem a nadrobno posekanými mandlemi přidejte do těsta a promíchejte.
  4. Těsto rovnoměrně naneste na vymazaný a vysypaný plech a v troubě vyhřáté na 180 °C upečte.
  5. Upečený koláč nechte vychladnout.
  6. Rozehřejte máslo a odstavte. K moučkovému cukru přimíchejte tolik citronové šťávy, aby vznikla hustá poleva.
  7. Směs potom smíchejte s rozehřátým máslem a pomocí stěrky natřete na koláč. Nechte ztuhnout a nakrájejte na řezy.

Mrkvové taštičky

Ingredience: 200 g strouhané mrkve, 200 g másla, 300 g polohrubé mouky, špetka soli, ½ balíčku prášku do pečiva, švestková povidla, moučkový cukr na posypání.

Postup:

  1. Ze všech přísad vypracujeme v míse vláčné těsto, vyválíme placku asi na prst silně, skleničkou vypichujeme kolečka, která naplníme lžičkou povidel, těsto přeložíme a na okrajích pevně stiskneme.
  2. Pak ještě jednou skleničkou vykrojíme.
  3. Taštičky klademe na plech s pečicím papírem a upečeme v předehřáté troubě dorůžova.
  4. Ještě teplé taštičky bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem

Mandlovo-mrkvová buchta

Ingredience: 150 g mletých mandlí, 300 g najemno nastrouhané mrkve, 100 g polohrubé mouky (možno napůl smíchat s celozrnnou), 4 vejce, 2 lžíce oleje, 100 g krupicového cukru (nejlépe hnědého), 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 80 g čokolády (nejlépe mléčné), bílkovo-citronová poleva

Postup:

  1. Žloutky a 80 g cukru vyšlehejte do pěny.
  2. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte pevný sníh.
  3. Mouku prosejte a smíchejte s vanilkovým cukrem, práškem do pečiva, skořicí, nastrouhanou kůrou, mletými mandlemi a nasekanou čokoládou. Nastrouhanou mrkev smíchejte s olejem a spojte se sypkou směsí a žloutkovou pěnou.
  4. Zlehka vmíchejte sníh a těsto natřete do formy nebo pekáčku s vyšším okrajem, který jste vyložili pečicím papírem.
  5. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte (špejlí vyzkoušejte, zda je těsto upečené).
  6. Vychladlý moučník potřete bílkovo-citrónovou polevou.