Diskutujte: Máte radši sladké, nebo slané palačinky?

Mohlo by vás také zajímat: TOP recepty na víkend ke kafi: Listové těsto nezklame nebo 2 TOP recepty na víkend ke kafi: Bramborové pralinky a tříbarevné řezy

Palačinky po francouzsku

Co budete potřebovat: 500 ml mléka, asi 3 lžíce vody, 4 vejce, špetka soli, asi 1 lžíce cukru (nebo více podle chuti), 4 lžíce oleje, 8 lžic (vrchovatých) polohrubé mouky, 8 lžic (vrchovatých) hladké mouky, olej na smažení
Náplň: nugeta nebo nuttela, hrst nasekaných oříšků (vlašských, lískových apod.), smetana ke šlehání a čokoláda na ozdobu

Postup:

  1. Mléko smíchejte s vodou a rozšlehejte v něm vejce.
  2. Přidejte špetku soli, cukr, olej a postupně zašlehávejte prosetou mouku, aby se netvořily hrudky.
  3. Těsto nechte několik minut odstát a potom ho zase dobře promíchejte, aby mělo konzistenci jemného krému (podle potřeby zřeďte ještě trochou mléka).
  4. Pánev potřete olejem a nechte ho rozehřát. Naběračkou vždy nalijte na pánev část těsta a rozetřete až ke krajům.
  5. Opečte palačinky z obou stran, přendejte na talíř a potřete nugetou nebo nutellou a posypte nasekanými oříšky.
  6. Palačinky srolujte do ruliček nebo složte do trojúhelníčků. Ozdobte šlehačkou a hoblinkami čokolády.

Tip kafe.cz:

Palačinky můžete také naplnit čerstvými jahodami rozmačkanými s cukrem a šlehačku přelít javorovým sirupem.

Palačinky s čokoládovou pěnou

Co budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 5 dl mléka, 2 vejce, špetka soli, olej na smažení, nastrouhaná čokoláda na ozdobení
Náplň: 100 g nastrouhané čokolády, 5 dl mléka, 1 čokoládový pudink v prášku, 50 g cukru (podle chuti i více), 2 dl smetany ke šlehání.

Postup:

  1. Nejdříve připravíme těsto na palačinky. V míse rozmícháme mléko s vejci, přidáme špetku soli a mouku a umícháme hladké těsto (je-li moc řídké, přidáme mouky trochu více).
  2. Připravené těsto necháme 20 minut odpočinout a mezitím připravíme náplň.
  3. Mléko rozmícháme s pudinkovým práškem a cukrem, za stálého míchání přivedeme k varu a odstavíme z ohně.
  4. Do ještě horkého pudinku vmícháme nastrouhanou čokoládu a po zchladnutí smetanu.
  5. Z připraveného těsta upečeme na pánvi lehce vymazané olejem tenké palačinky.
  6. Na každou nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s rovnou trubičkou trochu náplně, stočíme ji do ruličky a podáváme ozdobené nastrouhanou čokoládou, můžeme přidat i ovoce.

Zapečené palačinky

Co budete potřebovat: 120 g hladké mouky, 2 vejce, 2,5 dl mléka, 1 lžička rozpuštěného másla, špetka soli, olej a máslo na vymazání pánve a formy, moučkový cukr na posypání.
Náplň: 300 g čerstvých nebo mražených ostružin, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 2 lžíce cukru
Zálivka: 1 dl zakysané smetany, 1 vejce, 1 lžíce cukru

Postup:

  1. V míse vymícháme dohladka polovinu mléka s vejci, moukou, solí a rozpuštěným máslem, postupně zašleháme zbylé mléko a z těsta upečeme na vymazané pánvi palačinky.
  2. V misce rozmícháme měkký tvaroh s cukrem, přidáme vejce a dobře vše rozmícháme.
  3. Zapékací formu vytřeme máslem, položíme do ní jednu palačinku a nalijeme na ni část tvarohové náplně.
  4. Na tvarohovou náplň rozložíme část ostružin a protilehlé okraje palačinky přehneme přes náplň.
  5. Palačinku opatrně stočíme a přimáčkneme k okraji formy. Stejným způsobem naplníme a stočíme i ostatní palačinky a každou vždy přimáčkneme k předchozí palačince.
  6. Palačinky zalijeme smetanou rozmíchanou s vejcem a cukrem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 30 minut. Před podáváním palačinky pocukrujeme.