Diskutujte: Je u vás perník vděčný moučník? S čím určitě zabodujete u svých strávníků?

Domácí perník

PŘÍPRAVA 80 MINUT • PEČENÍ 35 MINUT • NÁROČNOST STŘEDNÍ

TĚSTO: 180 g hladké mouky, 180 g cukru, 3 vejce, 75 g mletých ořechů, 50 g másla, 30 g čokolády (tmavé nebo na vaření), 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 0,4 dl oleje, 1 lžička mletého koření (anýzu, badyánu, hřebíčku, skořice, muškátového květu), 1 lžička kakaa, špetka soli.
NÁPLŇ: 5 dl meruňkového kompotu, 1,5 dl 30 % smetany, 0,5 dl sladkého kondenzovaného mléka (Salka). Na ozdobení: 100 g tmavé čokoládové polevy, 50 g čokoládového sypání.

  1. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, přimícháme žloutky, olej a rozpuštěnou čokoládu.
  2. Ve druhé míse smícháme mouku s ořechy, práškem do pečiva, solí, kakaem a kořením.
  3. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně ho střídavě s moučnou směsí přimícháme do žloutkové hmoty, až vznikne hladké těsto. Nalijeme ho do pekáčku vyloženého papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 35 minut.
  4. Upečený perníkový korpus necháme vychladnout, pak ho podélně rozřízneme na tři díly a prostřední rozdrobíme do mísy.
  5. Smetanu svaříme se salkem na polovinu původního množství, po zchladnutí ji přilijeme k rozdrobenému perníku a přilijeme tolik nálevu z kompotu, abychom umíchali pastovitou hmotu. Rozetřeme ji v tenké vrstvě na spodní část korpusu, na ni poklademe odkapané půlky meruněk, potřeme je zbylou náplní, přiklopíme vrchní částí korpusu, zatížíme a necháme asi dvě hodiny zruhnout.
  6. Na závěr perník přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou, posypeme čokoládovým sypáním a necháme zaschnout.

Moravský perník

PŘÍPRAVA 40 MINUT • PEČENÍ 20 MINUT • NÁROČNOST SNADNÉ

TĚSTO: 300 g hladké mouky (dvounulky), 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, 1 lžíce mléka, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, mouka na vál, vejce na potření.
NÁPLŇ: 200 g švestkových povidel, 80 – 100 g nahrubo nakrájených vlašských ořechů.

  1. Z hladké mouky, moučkového cukru, vejce, prášku do pečiva, rumu, medu a mléka vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme do druhého dne uležet v chladu.
  2. Pak těsto rozdělíme na čtyři díly a každý díl rozválíme na pomoučeném válu na pás široký asi 10 cm a silný asi 3 mm.
  3. Střed každého pásu potřeme pruhem povidel smíchaných s vlašskými ořechy.
  4. Těsto přehneme přes náplň nejprve z jedné strany, hranu potřeme rozšlehaným vejcem, přehneme přes něj druhou polovinu těsta a konce k sobě přimáčkneme.
  5. Naplněné záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a upečeme dozlatova (pozor, těsto musíme hlídat, aby se nepřipálilo).
  6. Před podáváním záviny nakrájíme na dílky široké asi 1 cm.

Dalších 98 sladkých receptů od proslulé cukrářky Ivety Fabešové najdete ve speciálu redakce kuchyně.cz “Sladké recepty – 100 x s Ivetou Fabešovou”, který je právě na stáncích.

Další recepty nejen na moučníky najdete ZDE