Diskutujte: Přidejte váš rodinný recept s cuketou. A nemusí být nutně jen sladký!

Barevná cubuchta

Co budete potřebovat: Těsto: 500 g proseté hladké nebo polohrubé mouky, 2 malé najemno nastrouhané cukety i se slupkou (po 160 g), 300 g pískového cukru, 2 vejce, 1,25 dl oleje, 1,25 dl mléka, 1,5 prosetého kakaového prášku, 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, tuk a hrubá mouka na formu
Krém: 250 g měkkého tvarohu (kostka), 2,5 dl mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 150 g moučkového cukru, 100 g změklého másla, 2 lžíce rumu
Poleva: 400 g zakysané smetany, 150 g hořké čokolády, 2 lžíce moučkového cukru

Postup:

  • Mouku promícháme se solí a kypřicím práškem. Vejce vyšleháme s pískovým cukrem, přilijeme olej a znovu vyšleháme.
  • Do této hmoty vmícháme moučnou směs, cukety, které ovšem nevymačkáme, a také mléko.
  • Vše promícháme a do poloviny těsta vešleháme kakaový prášek. Do vymazaného a vysypaného pekáčku nalijeme nejprve světlé těsto, na něj nalijeme kakaové těsto a vidličkou jej obrátíme do světlého.
  • Vložíme do trouby, kde pečeme při 180 °C asi 25 minut.
  • Korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
  • V části mléka rozmícháme pudinkový prášek, zbylé mléko přivedeme na mírném ohni k varu, přilijeme pudinkovou směs a 2 minuty za stálého míchání vaříme. Připravíme hustou kaši, kterou za častého míchání téměř vychladíme. Vešleháme do něj po částech kousky másla, střídavě s cukrem a tvarohem. Krém necháme v lednici 20 minut vychladit.
  • Mezitím do kastrolku nalámeme čokoládu, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Vychladlý korpus vrátíme zpět do čistého pekáčku a vrch potřeme připraveným krémem. Dáme na chvíli do lednice. Mezitím zakysanou smetanu vyšleháme s cukrem a prošleháme s rozpuštěnou čokoládou. Polevu rozetřeme navrch koláče a necháme vychladit. Před podáváním krájíme na kostky.

Cuketová bábovka

Co budete potřebovat: 540 g polohrubé mouky, 400 g pískového cukru, 340 g oloupané cukety, 3 vejce, 2,3 dl oleje, 2 lžíce prosátého kakaového prášku, 3/4 balíčku kypřicího prášku do pečiva, jemně nastrouhanou kůru z 1/2 citronu, tuk a hrubou mouku na formu, moučkový cukr na posypání

Postup:

  • Cuketu nastrouháme na jemném struhadle. Necháme ji chvíli stát, aby pustila vodu. Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva. Formu na bábovku nebo věnec vymažeme rozpuštěným tukem a vysypeme moukou.
  • Žloutky vyšleháme s citronovou kůrou. Vmícháme k nim olej. Nastrouhanou cuketu přendáme do cedníku a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. K mouce přilijeme vaječnou směs a vymícháme těsto, do kterého přidáme cuketu. Nakonec opatrně po dávkách vmícháme vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
  • Troubu vyhřejeme na 180 °C. Oddělíme jednu třetinu těsta. Do ní vmícháme prosáté kakao. Dobře jej metličkou nebo šlehačem promísíme.
  • Nejprve vlijeme do bábovkové formy zhruba 4 cm vrstvu světlého těsta. Na ni rozdělíme lžící přibližně třetinu kakaového těsta, kolem dokola formy. Zakryjeme zbylým světlým těstem a vršek uhladíme.
  • Lžící na něj naneseme kakaové těsto, které pomocí vidličky mírně promícháme se světlým těstem (spíše tmavé těsto vidličkou zatlačíme do světlého). Vršek uhladíme. Bábovku dáme do trouby a zapékáme zhruba 12 minut. Poté zmírníme příkon tepla na 160-165 °C. Při této teplotě bábovku dopékáme přibližně 50 minut. Po vyndání z trouby bábovku necháme chvíli ve formě chladnout. Potom ji překlopíme na mřížku, kde ji necháme úplně vychladnout. Před podáváním bábovku poprášíme moučkovým cukrem.

Cuketový koláč s jablky

Co budete potřebovat: 250 g omyté cukety, šťávu z půlky citronu, 50 g vlašských ořechů, 50 g rozinek, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 100 ml oleje, 300 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 200 g jablek

Postup:

Na hrubém struhadle nastrouhejte cuketu a jablka, zalijte šťávou z 1/2 citronu.
Přidejte 50 g hrubě nasekaných vlašských ořechů a 50 g vypraných rozinek. Našlehejte do pěny 3 vejce se 150 g moučkového cukru a postupně za stálého šlehání přilijte tenkým pramínkem 100 ml oleje.
Vmíchejte cuketovou směs a 300 g polohrubé mouky promíchané s 1/2 prášku do pečiva.
Těsto nalijte do koláčkové formy o průměru cca 32 cm vyložené pečicím papírem. Vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte cca 40 minut.