Diskutujte: Přidejte do diskuse svůj recept na jahodové knedlíky. Chutnají vám kynuté knedlíky víc s jiným ovocem?

Krupicové noky v jahodové omáčce

Co budete potřebovat:

Na těsto: 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 60 g dětské krupičky, 50 g másla, 2 lžíce mléka, sůl, moučkový cukr na posypání
Na omáčku: 400 g mražených jahod, 100 g krupicového cukru, 1 lžička maizeny

Postup:

  1. V misce utřeme žloutky se změklým máslem, vmícháme tvaroh, mléko, krupičku a špetku soli a nakonec opatrně tuhý sníh ušlehaný z bílků. Z takto připravené hmoty vykrajujeme lžící nočky a vpouštíme je do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na hladinu (asi za 5 - 8 minut), jsou hotové. Vyjmeme je děrovanou naběračkou a necháme odkapat.
  2. Jahody nasypeme do kastrůlku, pocukrujeme a necháme chvíli stát. Pak je přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme 8 - 10 minut. Na poslední minutu přilijeme k jahodám škrob rozmíchaný se 3 lžícemi vody.
  3. Omáčku rozdělíme do talířů, přidáme nočky a podle chuti každou porci ještě posypeme cukrem.

Plněné kynuté knedlíky

Co budete potřebovat:

Na knedlíky: 12 jahod, 250 g polohrubé mouky, 50 g rozpuštěného másla, 1,1 dl vlažného mléka, 1 žloutek, 12 g droždí, 1 lžíce cukru, sůl, hladká mouka na vál
Na přelití a posypání: 120 g strouhanky, 100 g másla, moučkový cukr

Postup:

  1. Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, lžíci mouky a 3 lžíce vlažného mléka, mísu zakryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Pak přidáme zbylou mouku promíchanou se špetkou soli, žloutek rozmíchaný ve zbylém mléce a rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujeme hladké těsto. Opět ho zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (asi 30 minut).
  3. Jahody opláchneme studenou vodou, zbavíme stopek a necháme odkapat.
  4. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 cm a nakrájíme ho na 12 stejných čtverců. Do středu každého položíme jahodu, těstem ji důkladně obalíme a zakulatíme.
  5. Knedlíky narovnáme na pomoučené prkénko, zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Strouhanku opatrně opražíme na polovině másla za stálého míchání dozlatova.
  6. Vykynuté knedlíky vložíme do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou a zvolna vaříme asi 6 minut s částečně odkrytou poklicí. Pak knedlíky opatrně obrátíme a dovaříme ještě 4 minuty. Hotové knedlíky vyjmeme z vody, ihned je propícháme špejlí nebo tenkou vidličkou, rozdělíme na talíře, posypeme strouhankou, pokapeme máslem, pocukrujeme a podáváme.

Bramborové knedlíky s lesním ovocem

Co budete potřebovat:

Na knedlíky: 450 g uvařených oloupaných brambor, 120 g hrubé mouky, sůl, 60 g krupice, 1 vejce, 300 g lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, jahody)
Na posypání: 5 lžic strouhanky, 4 lžíce másla, 4 lžíce moučkového cukru

Postup:

  1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle. Mouku prosijeme do mísy společně s krupicí. Vmícháme sůl, přidáme brambory a vejce. Připravíme tuhé těsto. Pomocí mouky z něho vytvoříme váleček, který nakrájíme na plátky.
  2. Do středu každého dáme ovoce, zabalíme a zakulatíme. Knedlíky vložíme do vroucí mírně osolené vody. Vaříme asi 6 - 8 minut. Máslo rozpustíme, osmahneme na něm dorůžova strouhanku.
  3. Uvařené knedlíky vyjmeme dírkovanou naběračkou, rozdělíme na talíře, posypeme osmaženou strouhankou a poprášíme cukrem.