Diskutujte: Používáte jahody v nějaké méně obvyklé kombinaci? Nebo dáváte přednost klasice? Kde a kdy jste jedli nejlepší jahodový moučník?

Jahodové hamburgery

Co budete potřebovat: 4 koblihy, 200 g jahod, 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci čokoládových hoblinek, moučkový cukr na posypání

Postup:

  • Jahody očistěte, omyjte a osušte.
  • Smetanu ušlehejte na šlehačku.
  • Koblihy překrojte, potřete částí šlehačky, rozložte na ni překrájené jahody, zakryjte šlehačkou, posypte čokoládou a přiklopte vrchní stranou koblihy.
  • Nakonec posypte moučkovým cukrem.

Jahody s mozzarellou

Co budete potřebovat: 10 menších jahod, 10 kuliček mozzarelly (v nálevu), 3 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce cukru, 1 snítku bazalky

Postup:

  • V kastrůlku smícháme dvě lžíce vody s balzamikovým octem a cukrem a opatrně vše svaříme na sirup.
  • Jahody rozkrojíme na poloviny, mezi které vložíme vždy jednu kuličku mozzarelly a opatrně vše napíchneme na vidličku nebo na ozdobnou špejli.
  • Chuťovky položíme na malé talířky a doplníme sirupem a bazalkou.

Jahody v bílé a tmavé čokoládě

Co budete potřebovat: 250 g čerstvých jahod, 100 g kvalitní hořké čokolády, 100 g kvalitní bílé čokolády

Postup:

  • Hořkou čokoládu rozlámeme na kousky, vložíme do kovové misky a ponoříme ji do horké vodní lázně, kterou zahříváme a čokoládu pozvolna mícháme, až se rozpustí.
  • To samé uděláme s bílou čokoládou.
  • Než se obě čokolády rozpustí, opláchneme a osušíme jahody.
  • Každou jahodu napíchneme na párátko, namočíme do rozpuštěné hořké nebo bílé čokolády a položíme na plato pokryté papírem na pečení. Zbylou čokoládu naplníme každou zvlášť do cukrářského sáčku s malou trubičkou (nebo použijeme jen lžíci) a na jahodách vytvoříme tenké proužky a čárky (vždy jinou čokoládou, než ve které jsme je namočili).
  • Jahody vložíme na chvilku do chladničky ztuhnout, pak je napíchneme místo párátek na kovová či jiná ozdobná napichovátka a podáváme je jako malou chuťovku spolu s šálkem se zbylou ohřátou čokoládou na namáčení.