Diskutujte: Je pro vás používání kávy na pečení a vaření běžnou záležitostí?
Kávová zrna v čokoládě
Co budete potřebovat: 250 g dětských piškotů, 125 g másla, 50 g moučkového cukru, 150 g mletých ořechů, 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 2 lžíce instantní kávy, hotovou čokoládovou polevu v sáčku.
Postup:
- Instantní kávu zalijte 2 lžícemi vařicí vody, přidejte rum a nechte zchladnout.
- Do mísy nasypte jemně mleté nebo podrcené piškoty, přidejte změklé máslo, moučkový cukr, jemně mleté ořechy, skořici, kakao a zchladlou kávu. Vypracujte hladkou hmotu, kterou dejte na chvíli ztuhnout do lednice.
- Pak hmotu rozdělte na stejně velké kousky, utvořte z nich kávová zrnka a opět je dejte do lednice ztuhnout.
- Poté je po jednom namočte do čokoládové polevy a nechte na mřížce ztuhnout.
Mokka řezy s ořechy
Co budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 250 g krupicového cukru, 150 g mletých vlašských ořechů, 100 g nastrouhané čokolády, 1 prášek do pečiva, 1 lžičku mleté skořice, 180 g hery, mletou kávu ze které připravíme 1 hrnek studené kávy, tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu, citronovou a čokoládovou polevu.
Postup:
- Změklou heru vyšlehejte s částí cukru a žloutky do pěny.
- Mouku prosejte s práškem do pečiva a smíchejte s ořechy, skořicí a čokoládou.
- Sypkou směs zapracujte spolu se studenou kávou do žloutkové pěny.
- Z bílků a zbylého cukru vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta.
- To rozetřete na vymazaný a vysypaný plech a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Moučník upečte a nechte vychladnout.
- Povrch pocákejte střídavě čokoládovou a citronovou polevou a nechte ztuhnout.
Kávové pusinky
Co budete potřebovat: 300 g moučkového cukru, 3 bílky, 1 lžičku citronové šťávy, 1 malou lžičku silné kávy.
Na krém: 100 g másla, 2 čerstvé žloutky, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 1 lžičku mleté kávy.
Postup:
- Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého za stálého šlehání přidáme cukr, citronovou šťávu a kávu.
- Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na plech pokrytý papírem na pečení pusinky, které sušíme asi hodinu v mírně vyhřáté troubě.
- Mezitím si připravíme krém.
- Změklé máslo vyšleháme se žloutky, cukrem, rumem a mletou kávou na hladký krém.
- Prochladlé pusinky slepíme po dvou na užším konci krémem a vložíme do papírových košíčků.
((bean:1:55))