Diskutujte: Zakládáme improvizovanou „mufí“ kuchařku? Přidejte do diskuse svůj oblíbený recept

Mohlo by vás také zajímat: Dva TOP moučníky z jablek na víkend ke kafi nebo TOP recepty na víkend ke kafi: Listové těsto nezklame

Muffiny jsou na světě k dispozici mlsným jazýčkům už pěkně dlouho. Jejich sladká historie začíná na přelomu desátého a jedenáctého století ve Walesu. Postupně se dostaly do Francie a společně s přistěhovalci na Divoký západ také do Ameriky, kde se báječně ujaly.
První kuchařka specializovaná pouze na recepty muffins vyšla v 18. století a byla okamžitě vyprodaná. V 19. století se v Anglii rozmohl pouliční prodej sladké pochoutky.
Nicméně na Ameriku nic nemá, jednotlivé státy si dokonce nad jednotlivými druhy muffinů berou patronát. Stát Minnesota vyhlásil borůvkový muffin za „státní“, stát New York adoptoval jablečný muffin, stát Massachusetts zase Corn muffin.

Vy můžete jako rodinný vyhlásit pro změnu některý z téhle úžasné trojice:

Tvarohové mufinky

Co budete potřebovat: 30 g másla, 25 g moučkového cukru, 1 vejce, 25 ml mléka, 1/2 sáčku vanilkového cukru, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, 90 g hladké mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 250 g tvarohu, 1 žloutek, cukr podle chuti. nejmenší papírové košíčky

Postup:

  1. Změklé máslo utřete do pěny s cukrem a vajíčkem.
  2. Přidejte mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Těsto dejte asi do poloviny košíčků a na ně tvarohovou nádivku (nebo marmeládu) tak, aby byla formička z 1/4 prázdná (těsto nabude).
  4. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Hotové mufinky posypte moučkovým cukrem.

Perníkové muffiny

Co budete potřebovat: 1 hrnek zakysané smetany, 2 hrnek mraženého ovoce, 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/3 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla, 1 vejce, 1/2 lžičky prášku do perníku, 1/3 lžičky jedlé sody, 2 lžíce kakaa, špetka soli.

Postup:

  1. Zakysanou smetanu promícháme s vejcem, moukou, práškem do perníku, sodou, prosátým kakaem a olejem.
  2. Těsto rozdělíme do 2/3 výše košíčků, přidáme ovoce a doplníme zbylým těstem.
  3. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 20 minut.

Čokoládové bábovičky

Co budete potřebovat: 240 g hořké čokolády, 4 vejce, 120 g másla, 70 g krupicového cukru, 40 g hladké mouky, 3 lžičky likéru (např. čokoládového)

Postup:

  1. Polovinu hořké čokolády rozlámeme na kousky, vložíme do kovové misky, kterou ponoříme do horké vodní lázně a za průběžného míchání necháme čokoládu rozpustit.
  2. V míse nebo v mixéru vyšleháme vejce s cukrem do husté pěny. Zlehka do ní zamícháme rozpuštěnou čokoládu smíchanou s rozpuštěným máslem, přidáme prosátou hladkou mouku, důkladně promícháme a těsto ochutíme likérem.
  3. Naplníme ho do cukrářského sáčku a nastříkáme do vymazaných kovových nebo papírových formiček na košíčky.
  4. Do středu těsta v každém košíčku vmáčkneme kousek zbylé čokolády, formičky rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 12 minut.
  5. Upečené bábovičky necháme vychladnout a pak je opatrně vyklopíme z formiček. Nebo je podáváme ještě teplé.

((bean:1:8))