Diskutujte: Napište nám svůj osvědčený tvarohový recept.

Cheesecake s drobenkou

Co budete potřebovat: 500 g hladké mouky * 200 g cukru * 120 g másla * 2 žloutky * 1 sáček kypřicího prášku do pečiva * mléko podle potřeby * špetka strouhané citronové kůry * špetka soli, hladká mouka na vál * tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu
Náplň: 2 měkké tvarohy * 100 g cukru * 1 sáček vanilinového cukru * 1 lžíce pudinkového prášku s vanilkovou příchutí * rum podle chuti
Drobenka: 100 g hrubé mouky * 100 g změklého másla * 100 g cukru * špetka muškátového květu

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, máslo, žloutky, citronovou kůru, sůl a trochu mléka a zpracujeme těsto.
  2. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát, kterým vyložíme vymazaný a vysypaný plech.
  3. Tvarohy smícháme s oběma druhy cukru, přidáme pudinkový prášek a trochu rumu a společně prošleháme.
  4. Všechny suroviny na drobenku smícháme prsty na drobivou hmotu.
  5. Těsto pokryjeme připravenou náplní, posypeme drobenkou, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170–180 °C a upečeme.

Jahodový sýrový koláč

Co budete potřebovat: 300 g jahod * 150 g bebe sušenek * 50 g cukrářských piškotů * 100 g změklého másla * 3 lžíce vody * 2 lžíce moučkového cukru
Na krém:
300 g sýra mascarponne nebo ricotty * 2,5 dl smetany ke šlehání * 1,5 dl mléka * 150 g krémovité zakysané smetany * 100 g moučkového cukru * 1 sáček mleté želatiny

Postup:

  1. Umleté sušenky a piškoty promícháme s cukrem a změklým máslem. Zvlhčíme vodou a prsty promneme v drobenku. Tu rovnoměrně natlačíme do rozvírací dortové formy, jejíž dno jsme pokryli pečicím papírem.
  2. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut. Potom ho necháme vychladnout.
  3. Formu rozevřeme, po obvodu koláče dáme pečicí papír a formu opět sepneme.
  4. Nabobtnalou želatinu rozpustíme v mléce.
  5. Mascarponne vyšleháme se zakysanou smetanou a cukrem.
  6. Smetanu vyšleháme dohusta a promícháme se sýrovou směsí. Tuto hmotu prošleháme se želatinou a část vlijeme do formy. Poklademe ji polovinou dávky překrájených jahod. Přelijeme zbylou směsí a obložíme zbylými jahodami. Dort necháme v chladu řádně ztuhnout.

Tip Kafe.cz: Oba italské sýry jsou k dostání v řetězcích supermarketů. Také je můžeme nahradit lučinou.

Tvarohové řezy

Co budete potřebovat (na velký plech): 200 g másla * 300 g hladké mouky * 120 g moučkového cukru a 3 žloutky.

Postup:

  1. Vše zpracujte v těsto, které rozválejte a položte na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  2. Utřete 500 g měkkého tvarohu se 2 žloutky, trochou moučkového cukru, citronovou kůrou, vmíchejte trochu v rumu namočených rozinek a rozetřete na těsto. Vložte do předehřáté trouby a zapečte.
  3. Mezitím ušlehejte sníh z 5 bílků a 140 g moučkového cukru. Sněhem potřete zapečený koláč a dejte sušit do trouby, až sníh zezlátne.
  4. Po vychladnutí nakrájejte na menší kostky nebo obdélníčky.