Diskutujte: Se kterým moučníkem slavíte v kuchyni největší úspěch?

Co Jamie o roládě řekl: “Pro tuhle staromódní roládku, bez které by kdysi v Anglii nebyly Vánoce, mám slabost. Trošku jsem ji vylepšil čokoládovým těstem a dvěma druhy zmrzliny, ale jestli chcete zůstat věrni originálu, naplňte si klasickou piškotovou roládu malinovým džemem a vanilkovou zmrzlinou. Višňová omáčka, kterou k ní podávám, je boží studená i teplá – a taky s trochou brandy.”

DOBA PŘÍPRAVY:

1 hodina + mražení

  • Jamieho tip - Buďte v předstihu. Připravte roládu týden předem a zmrazte ji

INGREDIENCE: pár kousků másla na vymazání, 4 velká vejce, ideálně v biokvalitě, 100 g přírodního krupicového cukru + na poprášení, 75 g hladké mouky, 25 g kakaa + na poprášení, 250 g kvalitní vanilkové zmrzliny, 250 g kvalitní čokoládové zmrzliny, moučkový cukr na poprášení

Na omáčku: 200 g sušených višní, šťáva a kůra ze 3 velkých pomerančů, jeden až dva střiky brandy (nemusí být), 50 g sekaných para ořechů, pekanových nebo lískových oříšků, opražených (nemusí být)

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180 °C, plyn na stupeň 6.
  2. Plech o rozměrech 25 x 35 cm lehce vymazejte máslem a vyložte papírem na pečení tak, aby sahal až do rohů. Papír také potřete máslem.
  3. Vejce vyklepněte do mísy, přidejte cukr a nejlépe elektrickými metlami zpěňte. Směs zhoustne a bude krémovitá, když metlu zdvihnete, bude po ní ve směsi zůstávat stopa. Navrch prosijte polovinu mouky a kakaa a pak opatrně kovovou lžící spojte s vejci s cukrem. Zopakujte se zbylou moukou a kakaem.
  4. Vlijte na plech a ten několikrát nakloňte různými směry, aby se těsto stejnoměrně rozlilo po celé ploše. Vložte do trouby a pečte 10 minut, až bude těsto pevné na dotek.
  5. Zatímco se těsto peče, rozložte si na pracovní plochu namočenou a vyždímanou utěrku. Na ni položte obdélník pečicího papíru odpovídající velikosti a posypte ho stejnoměrnou vrstvou krupicového cukru. Až bude těsto upečené, opatrně ho přesuňte na připravenou utěrku s papírem. Popraskané okraje těsta zarovnejte a těsto překryjte dalším obdélníkem pečicího papíru. Roládu pak za pomoci utěrky s ní i s papírem zaviňte, přičemž svrchní list papíru zůstane uvnitř. Důležitá je hlavně první otáčka, musí být hezky pevná, aby pak roláda měla hezký tvar. Vyjměte zmrzlinu z mrazáku, aby povolila.
  6. Jakmile roláda vychladne, zase ji rozbalte, takže bude zase na papíru. Svrchní papír sejměte, roládu opatrně potřete nejprve vanilkovou a pak čokoládovou zmrzlinou a roládu pak zase za pomoci papíru co nejpevněji stočte. Zabalte tentokrát do fólie na potraviny a uložte do mrazáku.
  7. V den D vytáhněte vaši zmrzlinovou roládu asi 20 minut před podáváním z mrazáku a sušené višně dejte do misky se šťávou a kůrou z pomerančů, popřípadě s brandy. Zatímco roláda povoluje, nechte višně macerovat a pak je rozmixujte na omáčku. Roládu poprašte moučkovým cukrem a kakaem a podávejte nakrájenou na plátky, s trochou višňové omáčky, případně posypanou sekanými oříšky.

JEDNA PORCE 212 kalorií, 9 g tuku (4 g nasycených tuků), 28 g uhlohydrátů, 25 g cukru, 0,2 g soli

Další světové recepty posbírané po celé planetě najdete v novém čísle časopisu Kuchyně, který si můžete předplatit pomocí SMS, spoustu receptů najdete také na www.prostri.cz nebo www.kuchyne.cz