Lze si představit skutečně jen pár míst na zeměkouli, která jsou tou zprávou nedotčena: po pěti letech se mu zbortilo manželství s herečkou Katie Holmesovou. Její pohled na věc jsme přinesli v č. 33, ale od té doby se objevily některé nové skutečnosti. Co to všechno pro Toma znamená?

Nemožný úkol

Rozchod byl rychlý: 29. června Katie podepsala žádost o rozvod a už po 20. srpnu mohli její zástupci konstatovat, že manželství bylo po vzájemné dohodě oficiálně ukončeno. „Děkujeme za vstřícnost právníkům pana Cruise. Hlavním zájmem obou bývalých partnerů byla jejich šestiletá dcera Suri, pro kterou oba chtějí jen to nejlepší.“

Suri zůstává v péči matky s tím, že otec se s ní může kdykoli vidět. Kate se už v době, kdy její manželská krize plnila média, odstěhovala s dcerou do New Yorku, kde má letošní prvňačka nastoupit na dívčí katolickou školu v klášteře na Upper East Side. Jde o elitní vzdělávací ústav s velmi přísným režimem a ročním školným v přepočtu 790 000 Kč.

Tato volba jako by byla odpovědí na spekulace, jež se kolem rozchodu hvězdného páru celé týdny rojí. Katie prý od Toma utíká proto, aby jejich dítě neskončilo ve spárech scientologické církve. Herec podle dobře informovaných zdrojů trval na tom, aby Suri nastoupila do scientologické školy, jíž prošly už jeho dvě starší děti. V

žargonu scientologů se tomuto prvnímu dětskému kroku na zasvěcené půdě říká „bezpečnostní kontrola“ a právě té chtěla Katie malou Suri ušetřit. Jako někdejší poslušná členka církve tím nepřekvapila jen samotného Cruise, ale i své duchovní vůdce.

„Pro scientologii je útěk Holmesové nejhorším možným scénářem, horším než razie FBI,“ prozradil britským novinářům nejmenovaný analytik. „Pochopte, Tom Cruise je největší dárce a zároveň celebrita prezentující scientologii na veřejnosti. Kdyby šlo o někoho obyčejnějšího, církev by se od něj po rozvodu raději distancovala, ale v tomto případě je to,mission impossible´, nemožný úkol. Ta aféra poškozuje herce i církev.“

Chvatné balení

Katie se stala členkou církve v červnu 2005 a podepsala sérii smluv, do nichž nesměl nahlédnout ani její otec, respektovaný právník. Svatba i porod probíhaly podle církevních zásad a herečka pak na mnoho lidí ze svého okolí působila „jako vyměněná“.

O sedm let později už ráda otcových rad využila, když si před vyplněním rozvodových formulářů vybírala mezi špičkovými právníky. Před očima asi měla Tomovu předchozí manželku Nicole Kidmanovou a její velmi omezené možnosti stýkat se s dcerou Isabellou a synem Connorem. Obě děti herecká dvojice adoptovala, ale po rozvodu zůstaly na vlastní přání v tátově péči. Vyrůstaly tedy ve scientologickém prostředí.

Teorii, že se Katie Holmesová balila docela chvatně, podporuje nedávné interview Toma Cruise, v němž o své ženě hovořil velice zamilovaně.

„Je to mimořádná osobnost, a pokud byste s ní strávili pět minut, dali byste mi za pravdu. Je zábavná a okouzlující, když vejde do místnosti, hned se cítím lépe. Jsem romantik. Rád uvařím dobrou večeři, kterou si pak společně užíváme.“

Naděje jménem Connor

Herec nyní musí při svých kulinářských pokusech hodně ubírat na gramáži, počet strávníků se totiž už před odchodem Katie a Suri snížil o jeho nejstarší dceru Isabellu.

Devatenáctiletá dívka v dubnu opustila pohodlí luxusní vily v Beverly Hills, aby se společně se svým přítelem, hudebníkem Eddiem Frencherem, odstěhovala do chudinské čtvrti Skid Row.

„Nemám z toho radost. Za poslední půlrok tam jsou hlášeny tucty napadení nebo vykradení bytů,“ bál se Tom Cruise. Ovšem s nápadníkem, s nímž to Isabella prý myslí vážně, nemá sebemenší problém. Mladý muzikant je totiž také příznivec scientologie.

Největší radost nyní dělá Tomovi adoptivní syn Connor. V listopadu vstoupí do amerických kin remake filmu Rudý úsvit, ve kterém má 17letý mladík hlavní roli. Na plátně debutoval malou úlohou už před čtyřmi roky.

„Nevadí mi, že mě neustále srovnávají s otcem. Je to můj idol a opravdu bych rád šel v jeho šlépějích,“ nechal se slyšet nadějný hollywoodský dorostenec. A hrdý tatík mu oplácí se stejným nadšením: „Samozřejmě jsem rád, že mě chce můj syn následovat. Podporuju ho ve všem, co dělá. Věřím v jeho talent a těším se, až uvidím výsledky. Jako tatínek i jako budoucí kolega.“

Možná že už brzy na jídelní stůl založí talíř pro novou dámu svého srdce. Jak přiznal, nikdy nevydrží dlouho sám. Ostatně proč by se měl proměnit v osamělého poustevníka, když mu ženy celý život samy nadbíhají? „Ano, umím si užívat divoké roky. Řeknu si: Připoutej se, zapni pásy, nadechni se, protože jedeš proti zdi. Ale nohu z plynu rozhodně nesundám,“ vzkazuje zase už volný idol.