My pro vás máme osm vět, které když budete dětem pravidelně každý den říkat, budete si mnohem blíž a pro děti to bude obrovský dar do budoucna. A pro vás ostatně také. Pročtěte si následující řádky, zabere vám to pár minut, ale pro vás a vaše děti to bude mít ohromný přínos!

Nikdo není větší ani menší než ty

Miluju tě víc než svůj život, život je cesta a nikdo není větší ani menší než ty, napsal spisovatel C. D. Payne svému synovi na blahopřání k jeho šestým narozeninám. I vy neučte děti, že jsou něco víc než ostatní, až zjistí, že to tak není, bude to pro ně bolestné zjištění, zároveň je ale učte, že nejsou míň než ostatní, budujte jejich zdravé sebevědomí.

Miluju tě

"Slova mají velkou moc. Mohou uzdravit, ublížit, povzbudit, nebo zničit," apeloval už před desítkami let psycholog Charles DeGarmo. A proto dětem opakujte klidně několikrát denně, že je milujete! Vědomí, že jsou milované, je pro ně ohromným hnacím motorem.

Vím, že ty to zvládneš

Tím, že dětem budete důvěřovat a budete tak v nich probouzet zdravou sebedůvěru, děláte svým potomkům ohromnou službu do budoucna. Když zvládnou drobné dětské potíže, zvládnou později překonávat i dospělácké překážky.

To je v pořádku

Když rodič řekne: "To je v pořádku, zkus to znovu", učí tím své dítě, že se nemá po prvním nezdaru vzdávat, ale že když se bude snažit, nakonec kýženého cíle dosáhne.

Jak se máš?

Dětská lékařka a terapeutka Nora Ludwick tvrdí, že máme na děti často mluvit formou otázky. Otázky totiž otevírají dveře k rozhovorům. Umožňují dětem vědět, že o ně máte zájem jako o člověka. A to je pro ně podstatné. Mnoho dětí totiž pociťuje, že je přehlíženo, že se o ně nikdo opravdu nezajímá.

Jsi dobrý člověk

Je to logické, pokud dítě celé dny uslyší jen, jak je hrozné, nemotorné, hloupé, hlučné, sobecké atd., tak zkrátka uvěří, že takové je. Pokud ale celé dny uslyší pozitivní hodnocení své osoby, bude tak o sobě i samo uvažovat a bude se podle toho chovat.

Prosím, děkuji

Často se stává, že rodiče učí své malé děti doslova "papouškovat" zdvořilostní prosím a děkuji, protože to dělá dojem na sousedy nebo prodavačky v supermarketu. Bohužel ale doma toto dítě od svého rodiče neuslyší. A to je velká škoda! Ukazujte dětem, že si jich vážíte a učte je slušnému chování vlastním příkladem.

Omlouvám se

Pokud svému dítěti přiznáte, že jste udělali chybu a že je vám to líto, budujete mezi sebou vzájemnou důvěru. Dítě pochopí, že i vy děláte chyby, ale že je dokážete přiznat a ještě se za ně omluvit.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!