Touha po dokonalosti vede ženy v USA k tomu, že si nechávají upravit svá chodidla, aby mohly obout nejluxusnější boty slavných značek. Davy nadšených žen spěchají na kliniku v kalifornském Studio City, aby si vybraly z bohaté nabídky zákroků, mezi nimiž je i populární Popelka – preventivní odstranění zatím ještě neexistujících výrůstků, díky kterému se nožka stává užší. Což by možná oslovilo Victorii Beckham nebo herečku Kate Beckinsale, které trpěly skutečnými výrůstky!

Tuk z břicha do nohou

Klinika, která se pyšní tou nejlepší klientelou, nabízí například zkrácení prstů, které by jinak bezcílně vykukovaly ze sandálů nebo byly drceny v příliš úzkých botách. Zákaznice si také mohou nechat odebrat břišní tuk, kterým zkušený chirurg následně zpevní chodidlo, aby tolik netrpělo na jehlách. „Snažit se přesvědčit ženy, aby nenosily vysoké podpatky, je naprosto nereálné. Já nabízím procedury, které jim umožní bezbolestně fungovat v reálném světě,“ říká zakladatel kliniky Ali Sadrieh.

Botox proti pocení nohou

Chirurgové dokáží nohu prodloužit i narovnat. Botoxem omezí nadměrné pocení i tvorbu plísní. Podobnou injekcí s lehkou dávkou toxinu se dočasně paralyzují svaly v obličeji. Pokud ale stejný přípravek vstříknete do ruky, nohy nebo podpaží, zmrazí žlázy, které pak nereagují na teplo.

Varování ortopedů: Není to pro všechny!

Ortopedové varují, že podobné zákroky by měly sloužit jen a pouze lidem s bolestmi nebo deformacemi nohou, ale zájem přesto roste a obchod kvete. A nejen v USA. I britské ženy našly v proceduře zalíbení. Už teď investují ročně 870 milionů korun do zákroků spojených s poškozením nohou na vysokých podpatcích. „Noha má složitou strukturu. Nemůžete změnit jednu její část bez toho, abyste poškodili jinou,“ varuje britský odborník Mike Paynton.

KAFE.cz zjistilo: Co všechno se s nohama dělá

Hyperhydróza
Botoxová injekce omezí nadměrné pocení, které způsobuje plísně.

Zúžení chodidla
Odstranění výrůstků na obou stranách, často ještě před tím, než jsou viditelné.

Vycpání nohou
Tuk nebo kůže nahradí poškozenou část povrchu chodidla.

Zkrácení prstů
Část kosti je odstraněna. Zabrání ohýbání prstů a jejich poškozování.

Prodloužení prstů
Kost je uříznuta, pak se nastaví implantátem nebo se protáhne. Pomáhá i u zakrnělých prstů.

Narovnání prstů
Odstraní se malý kus kosti hned u kloubu, anebo se nařízne šlacha, aby se prsty srovnaly.