Aromaterapie používá oleje extrahované z květin, semen, listů, kořenů, kůry, větviček a plodů aromatických rostlin se zvláštním vonným efektem. Tyto esenciální oleje jsou formulovány tak, aby fungovaly v souladu s tělem a mohly mít schopnost ovlivňovat pohodu a zdraví člověka.

Éterické oleje z částí rostlin a stromů mají složitou povahu, kterou je obtížné reprodukovat mimo přírodu. Ve skutečnosti některé oleje obsahují látky, které se nikde jinde nenacházejí přirozeně.

Zdravotní přínosy aromaterapie

Jste okamžitě v dobré náladě díky vůni čerstvých řezaných květin? Nebo vás nabudí vůně koláče s pečenými jablky a skořicí? Je snadné vidět, jak nás ovlivňují různé vůně, ať již přírodní, nebo syntetické. Vaše tělo může rozlišit víc než 1 bilion různých vůní.

Ale aromaterapie není jen o nádherné vůni, nabízí totiž také mnoho potenciálních přínosů pro zdraví, včetně následujících:

  • Podpora relaxace a úleva od stresu
  • Vytvoření dobré nálady a pohody
  • Podpora imunitního systému a zdraví

Aromaterapie může být skvělou, přirozenou a doplňkovou léčbou v různých situacích. Chcete-li zjistit, které vůně vám mohou pomoci, najděte v místní knihovně knihu o aromaterapii nebo se můžete online dozvědět o oblíbeném esenciálním oleji a získat recepty pro míchání vlastních omlazujících vůní.

Snadný způsob, jak integrovat aromaterapii do vašeho každodenního života, je jejím rozptýlením ve vzduchu. Lidé používají difuzér či aromalampu z mnoha důvodů – když chtějí vyladit prostředí, snížit stres, podporovat spánek nebo zvýšit bdělost a motivaci.

Difuze esenciální vůně tedy podporuje množství cílů, ale slouží především dvěma účelům: snížení mikrobů ve vzduchu a změně nálady a emocí. Klinický výzkum například ukazuje, že rozptýlený citronový olej je nejen cenově dostupný, ale má i pozitivní vliv na úzkost. Dále například rozptýlení skořice, eukalyptu a rozmarýnu je vhodné pro povzbuzení, ale zároveň čistí vzduch od patogenních zárodků.

Jaké jsou výhody různých éterických olejů?

Esenciální oleje jsou často hlavními složkami aromaterapeutických přípravků. Existuje mnoho esenciálních olejů, od koření a bylin až po extrakty z ovoce. Každý olej má jedinečnou vůni a vlastnosti, které lze použít pro mnoho různých příležitostí. Zde jsou některé oblíbené esenciální oleje a jejich společné využití a přínosy:

  • Eukalypt je čistící a povzbuzující a často se používá v topických přípravcích. Podporuje také dýchací a kožní zdraví.
  • Jalovcová vůně je spojena s obnovou sil a pochází z bobulí stromu jalovce.
  • Levandule se používá v koupelích, sprejích, olejích, mýdlech a dalších přípravcích. Levandule navozuje klidný a uvolněný pocit. Podporuje také celkově wellness pocit, náladu a relaxaci.
  • Citron je osvěžující a povzbuzující olej, který by měl být silně zředěn, pokud ho plánujete použít jako vůni.
  • Peprmint je osvěžující a ochlazující a může vám pomoci se nabudit díky své silné a jemné vůni. Podporuje trávicí systém.
  • Rozmarýn je zjasňující vůně a je často používán v domácích sprejích, mýdlech a šamponech. Podporuje zdravý krevní oběh a celkový wellness pocit.
  • Šalvěj má ohřívací účinek.
  • Máta je osvěžující a chladící esenciální olej, který může pomoci obnovit i pokožku, pokud do vody přidáte několik kapek.
  • Čajovník může podporovat zdraví imunitního systému a má čistící vlastnosti.
  • Ylang-ylang pochází z rostliny ylang-ylang, která byla původně pěstována na Filipínách, ale brzy se rozšířila po celém světě díky své výrazné vůni a krásnému vzhledu; tento esenciální olej se používá k uvolnění mysli a těla.
  • Bergamot – podporuje zdravou náladu a celkový wellness pocit.
  • Heřmánek – podporuje trávicí zdraví a relaxaci.
  • Cypřišek – podporuje zdravý oběh a celkový wellness pocit.
  • Geránium – tato vůně pomáhá vyvažovat mysl a tělo.
  • Majoránka – podporuje celkové zdraví a wellness pocit.

Shrnutí účinků vůní

Esenciální oleje, které pomáhají vyvolat spánek: levandule, vetiver, pačuli, santalové dřevo, ylang-ylang, heřmánek, neroli, majoránka, cedr, bergamot, šalvěj, kadidlo a růže.

Esenciální oleje pro odstranění stresu: růže, šalvěj, kadidlo, levandule, bergamot, majoránka, ylang-ylang, citron, pomeranč, santalové dřevo, heřmánek a vetiver.

Esenciální oleje pro zlepšení koncentrace: rozmarýn, bazalka, máta peprná, helichrysum, cedr, vetiver, grapefruit, borovice a jalovec.

Esenciální oleje pro zvýšení energie: citron, pomeranč, grapefruit, eukalyptus, skořice, máta peprná, zázvor, rozmarýn, černý pepř a jasmínová vůně.

Která vůně je nejlepší pro osvěžení vašeho domova

Citronový olej nebo olej z eukalyptu jsou nejlepšími pomocníky při osvěžení vašeho domova, a poskytují tedy osvěžující a čistící vůni. Vyberte jeden olej nebo použijte oba a přidejte 4 kapky oleje do difuzéru nebo do aromalampy, která zajistí osvěžení vašeho domova energizující vůní.