Vybrali jsme pro vás pět zajímavých míst z celé republiky, kam se můžete vydat celoročně.

Technické muzeum Tatra

Kde: Kopřivnice

Do Kopřivnice stojí za to vyrazit jen z toho důvodu, že zde najdete muzea rovnou tři. Pro kluky a automobilové fandy je jednoznačně určeno Technické muzeum Tatra. Pro maminky a slečny, které vozový park až tolik neláká, je tu Lašské muzeum s uměleckou keramikou a pro všechny potom Muzeum Fojtství, kde najdete mimo jiné expozici kočárů a bryček. A co najdete v Technickém muzeu? Nejucelenější sbírku výrobce vozů, později proslavené jako fenomenální automobilka Tatra. Na šedesát osobních a nákladních automobilů ze všech etap výroby, které doplňují podvozky, motory, modely, designérské návrhy, trofeje ze sportovních klání, dobové fotografie a různé rarity.

Více na: www.tatramuseum.cz

Motomuzeum Netvořice a Konopiště

Kde: Konopiště

A je tu něco pro milovníky motorek – unikátní motocyklové muzeum v Konopišti, kde najdete přes dvě stovky exponátů pohromadě. Muzeum dokumentuje tovární výrobu a sportovní úspěchy českých značek ve 20. století. Největšími raritami jsou: motocykl Františka Šťastného, na kterém byl vicemistrem světa, bílo-zlatá ČZ 500 Vatikán, Jawa boxer 420, či expozice motocyklů pro plochou dráhu. Zdá se vám to málo? Pak zajeďte ještě do Netvořic, kde najdete dalších sto padesát exponátů. Muzeum je orientováno kromě kompletní sbírky tovární výroby Jawa na motocykly se sajdkárem, tříkolky a čtyřkolky Velorex, stabilní motory a traktory.

Více na: www.konopiste.eu

Muzeum sportovních vozů

Kde: Lány

Máte doma fanoušky rychlých aut a milovníky Formule 1? Pak rozhodně musíte zajet do Lán, kde v Muzeu sportovních vozů Formuli 1 uvidíte na vlastní oči! K zhlédnutí je zde kolem 100 exponátů. Sbírku tvoří závodní a sportovní vozy od 20. let minulého století až po současnost. Mezi nejstarší patří Ford T, který byl vyroben v roce 1914. K vidění jsou také modernější okruhové a soutěžní speciály. Mezi největší lákadla patří formulové vozy, s kterými startoval Tomáš Enge, např. F1 stáje Prost, F1 stáje Jordan nebo formule americké série IRL.

Více na: www.auto-muzeum.cz

Muzeum veteránů Slatinice

Kde: Slatinice

A nyní něco pro všechny, kteří před moderními nablýskanými auťáky dávají přednost troše historie. V renovovaném statku z roku 1850 v lázeňské obci Slatinice v Olomouckém kraji najdete na ploše 400 m2 sbírku starých automobilů a motocyklů (Mercedes Benz, BMW, KdF), převážně z 30. let minulého století. K vidění jsou i kulisy dobové Olomouce, autodílna s benzínovou pumpou ze začátku 20. století i venkovská stodola s veteránem uloženým pod slámou a obklopeným zemědělským nářadím našich dědů. Ve vitrínách naleznete modely aut, historické nářadí i ukázky staré automobilové techniky. Zkrátka vše, co zajímá milovníky veteránů.

Více na: www.veteranmuseum.cz

Muzeum historických motocyklů

Kde: Kašperské hory

Poslední tip na výlet je zaměřen opět na fandy veteránů – ovšem pro změnu motocyklů. V Kašperských Horách najdete jednu z největších sbírek u nás, kolem sedmdesáti. Expozice se neustále rozšiřuje a byla doplněna i o historická jízdní kola. Některé z vystavených exponátů jsou světové unikáty dochované v jediném kuse (JAC,WAGNER) a některé jsou jedinými dochovanými u nás. Kromě toho zde najdete i muzeum českých hraček, které je ukázkou vývoje českého hračkářství. Z několika set vystavených exponátů je patrný vývoj české lidové hračky od minulosti až po současnost. Rozhodně zaujme všechny věkové kategorie.

Více na: http://motomuseum.sumava2000.cz