Den matek patří mezi jeden z nejstarších svátků, které oslavují ženy a hlavně „ženy matky“. Svátek má původ již ve starém Řecku, kde byla uctívána bohyně Rhea, matka všech bohů. Další zprávy o svátku můžeme najít i v Anglii 16. století, a to pod názvem Mateřská neděle nebo Neděle matek. Matky nás vychovávají a předávají nám důležité vlastnosti a životní hodnoty. Celý život o nás pečují, milují nás, bojí se o nás a snaží se, abychom měli co nejlepší život. A proto je nenechávejme v pozadí alespoň na jeden den v roce a darujme jim něco originálního.

Kafe.cz zjistilo:

  • V roce 1914 byly americkým prezidentem Woodrowem Wolsonem poprvé vyhlášeny oficiální oslavy národního Dne matek. Jako symbol poděkování matkám byl učen bílý karafiát. V roce 1913 se tento svátek také poprvé slavil v Anglii. V Československu ho prosadila Alice Masaryková, předsedkyně Československého červeného kříže, v roce 1914.

Kytičky pro maminku

A to ne jen tak ledajaké. Vyberte ty šumivé od značky Lush. Jsou alternativou pro všechny maminky, které si rády dopřejí horkou a voňavou koupel. Navíc cedulky obsahují také pravá semínka, a proto si můžete vypěstovat i skutečné květiny. Květiny jsou ve třech vůních: Avobath, Space Girl a Vanilla Fountain. Květiny můžete kupovat samostatně za 175 Kč nebo všechny tři v květináči (ten je také vhodný do koupele) za 745 Kč.

Najezte se společně

Mistři kuchařského umění v restauraci Monarch pro vás na Den matek připravili speciální menu o čtyřech chodech. Výběrem třeba vepřovou panenku „saltimboca“ přelitou omáčkou béarnaisse s jasmínovou rýží. Menu za 590 Kč je opravdu skvělým a originálním dárkem. Od pátku 6. května do neděle 8. května navštivte s celou rodinou Vinný restaurant Monarch v samotném centru Prahy a nechte se hýčkat.

Pro nastávající maminky

I nastávající maminky si zaslouží trochu hýčkání, a proto na ně nezapomeňte. Jak v těhotenství, tak po porodu si chtějí ženy udržet krásnou postavu. A proto jim můžete darovat třeba masážní olej HiPP za 219 Kč na strie, je přizpůsobený náročným potřebám pokožky maminek během těhotenství. Vzácné rostlinné oleje dodají pokožce potřebnou vlhkost a hebkost.

Vzpomínka na staré časy

Značku Fenjal používaly ženy při troše štěstí už za socialismu. Maminkám připomene krásu mládí a dětem zase dětství, ve kterém se často tulily ke krásně vonícím maminkám. Uvidíte, jak se jim rozzáří oči štěstím, až přičichnou k příjemné kvěrtinové vůni, která se za ty roky nijak nezměnila. Navíc jsou výrobky obohaceny o vitaminy a olej z jader hroznů. Jednotlivé produkty koupíte od 89 Kč.

Karibik v koupelně

Miluje vaše maminka koupele ve vaně a stále pečuje o svou pokožku? Pak jí kupte kolekci produktů Island Night od Crabtree & Evelyn, které jsou plné vůně purpurových orchidejí a kvetoucího jasmínu. Balíček obsahuje toaletní vodu, pěnivý krémový sprchový gel s kokosem a mangem, tělový krém s kokosovým a olivovým olejem, tělové mléko. Navíc si pak můžete provonět interiér svíčkou, která hoří neuvěřitelných 50 hodin.

Taštička jako dárek

Nechcete darovat kosmetiku a víte, že ta vaše maminka miluje kabelky nebo taštičky na kosmetiku a jiné drobnosti? Pak zkuste nové modely značky LeSportac s výraznými vzory a barvami. Na výběr máte hned z několika modelů, a to z takových, které jsou zároveň aktuálními trendy letošního jara a léta. Nerada experimentuje? Pak vyberte klasický model kabelky.

Elixír krásy

S ním jemnější, zářivější a pevnější pokožku a skvěle vypadající vlasy. Díky blahodárnému koncentrátu ÉLIXIR od Payot s extrakty Myrhy a Amyris můžete přirozeně zkrášlit nejen tělo a obličej, ale také vlasy. Zároveň skvěle voní, zbavuje mysl i tělo každodenního stresu a dopřává někdy uspěchaným maminkám okouzlující, relaxační zážitek. Koupíte za 950 Kč.

Kafe.cz radí:

  • Nemusíte jen kupovat. Stačí trochu obměnit denní rozvrh a věnovat maminkám trochu toho celodenního rozmazlování. Ráno připravte snídani (vždyť téměř půlku života vám ji připravovala ona), pomozte jí uklidit (kdo za vás uklízel pokojíček?), řekněte jí, že ji máte rádi, nebo na zahradě natrhejte květinu, se kterou se bude moci těšit i několik dní. Věřte, že i to našim maminkám stačí.