Extra silný: Se solemi hliníku

Pokud se potíte opravdu hodně, kupujte přípravky proti pocení v lékárně. Tam totiž mají ty nejúčinnější. „Klientům doporučuju přípravky s obsahem solí hliníku. Vyzkoušený je třeba Driclor, Eucerin nebo Excipial deo forte,“ říká korektivní dermatoložka Lenka Faltová z pražské kliniky Laser Plastic. Nanáší se většinou před spaním a postupně snižují pocení během dne. Pokud by nepomohly, dá se nadměrné pocení vyřešit pomocí botulotoxinu. Ceny začínají na deseti tisících.

Pro uspěchané: S minerály

Jestli vás štve, jak dlouho váš deodorant nebo antiperspirant schne, pořiďte si minerální. Rychle se vstřebá a má výborné absorbční schopnosti, takže vás rychle zbaví vlhkosti a s ní i nepříjemného pachu. Minerály jsou navíc přírodní látky, které pokožka většinou bez problémů snáší. Tenhle typ přípravků už obvykle neobsahuje alkohol ani aluminiuové soli.

Pro citlivky: Bez aluminiových solí a alkoholu

Citlivá pleť na antiperspirant nebo deodorant často reaguje svěděním, zarudnutím, pálením, nebo dokonce vyrážkou. „Riziko nepříjemných reakcí sníží přípravky bez alkoholu a aluminiových solí,“ doporučuje korektivní dermatoložka Faltová. Vyhněte se také parabenům. Ideální jsou pro vás naopak fyziologické prostředky proti pocení, které respektují přirozenou rovnováhu pokožky.

Po holení: Zklidňující a bez alkoholu

„Pamatujte, že bezprostředně po depilaci je pokožka v podpaží vždy podrážděná a velmi citlivá,“ upozorňuje lékařka. Jestli se holíte často, používejte jen takové deodoranty a antiperspiranty, u nichž výrobce výslovně uvádí, že se dají použít i po holení. Vyhněte se přípravkům s obsahem alkoholu, který pokožku dráždí a vysušuje, a zaměřte se na ty, které obsahují látky, jako je termální voda nebo aloe vera. Depilovanou pokožku spolehlivě zklidní.

Přírodní: Z kamence

Nenajdete v něm ani stopu po chemii, takže se hodí i na hodně citlivou pleť. Nanáší se na vlhkou pokožku a vytváří na ní tenký film, který zabraňuje množení bakterií, a tím i vzniku zápachu. Výhodou je, že se dá použít na podpaží i plosky nohou, nevýhodou, že funguje jen jako deodorant. Samotnému pocení tedy nezabrání, řeší jen zápach.

Kulička, sprej nebo stick?

„Účinkují stejně, ne každému ale vyhovuje všechno. Sticky jsou obecně jemnější než spreje, protože spousta sprejů obsahuje alkohol, který může pokožku dráždit,“ upozorňuje korektivní dermatoložka Faltová. Nejlíp ze všeho podle ní pokožka snáší antiperspiranty a deodoranty v kuličce. Pokud máte citlivou pleť, určitě vsaďte právě na ně.