Počet obézních dětí je na vzestupu a odborníci doporučují dětem alespoň 90 minut pohybu denně. Toho ale dosáhne jen 13 procent dětí, zatímco těch, co tloustnou, je mnohem více. Světové studie ukazují, že u chlapců ve věku 15 až 19 let se počet obézních jedinců za pouhých 15 let zdvojnásobil a dnes už dosahuje 31 procent. Dívky si s 25 procenty vedou jen o málo lépe. Studie navíc ukazují, že dnešní děti ve věku 2 až 5 let, které už trpí nadváhou, jsou vystaveny čtyřnásobně vyššímu riziku, že budou obézní i v dospělosti. Předškolní děti jsou tak stále ohroženější skupinou. Co s tím dělat?

1. Odměňte ho pohybem

Věnujte 60 minut denně pohybu a cvičení. Klidně si celodenní dávku rozdělte na menší části. Pohyb může být i vhodnou odměnou. Pokud vaše dítě samo a bez říkání pomůže s něčím doma, dopřejte mu navíc 15 minut pohybu venku – ale samozřejmě takového, který ho baví.

2. Čtěte vhodné knihy

Čtěte dětem knihy, které podporují cvičení a zdravou výživu.

3. Zapojte celou rodinu

Udělejte z pohybu rodinnou tradici. Třeba si vždy po večeři vyjděte na procházku nebo začněte pravidelně hrát s dětmi baseball nebo fotbal.

4. Hýbejte se pravidelně

Zařaďte pravidelný pohyb a cvičení do programu všech vašich odpočinkových aktivit a dovolených.

5. Sport je i zábava

S přibývajícím věkem věnují mladí pohybu méně času – dívky dokonce ještě méně než chlapci. Snažte se je přesvědčit, že jde nejen o zdraví, ale že je to i zábava. Odborná studie odhalila, že mladí jsou skutečně více ochotni vystavit svá těla fyzické zátěži, pokud jsou přesvědčeni, že je to může bavit. To je cesta, kterou byste se měla vydat.

6. Povzbuzujte dítě

Povzbuzujte dítě, aby se zapojilo do sportovních akcí na škole. Výzkum potvrdil, že jde o víc než jen o zdravý pohyb. Sportující mládež dává přednost zdravé výživě a je mezi ní i méně kuřáků nebo drogově závislých. Tito mladí lidé nevyhledávají náhodný sex (alespoň ne tak často jako jiné skupiny) a nejsou vystaveni pocitu nudy a beznaděje, které mnoho jedinců přivedou na nesprávnou cestu.

Tip KAFE.cz:

Stravovací návyky i vztah k pohybu si každé dítě osvojuje v rodině, přebírá je od rodičů i dalších členů rodiny. Učitelka Radka (36) vzpomíná, jak ji přísná matka hubovala kvůli váze. Neustále ji srovnávala se starší hubenou sestrou a psychicky ji tím velmi deptala. Dvojnásobná matka Viola (40) chce věci dělat jinak. Vysvětluje dětem důležitost zdravé výživy, předkládá jim výživné pokrmy a dbá na důležitost společných obědů a večeří. „Děti se mnou chodí nakupovat, vybírají ty správné potraviny a pak je se mnou připravují. Pohyb je důležitý, ale je potřeba, aby věděli, že je pro ně dobrý. Nesmí něco dělat jen proto, že to ode mě dostaly příkazem,“ říká Viola. Podle odborníků jde o ideální přístup. „Je chybou neustále spojovat cvičení a pohyb výlučně s váhou,“ varují.

KAFE.cz doporučuje:

To nejhorší je, když je rodič dítěti soudcem. „Vypadá to, že jsi přibral. Chtělo by to víc pohybu.“ Tuto větu by rodič vůbec neměl používat. Raději potomkovi upravte jídelníček a naplánujte pohyb pro celou rodinu, kterého může být součástí bez pocitu jakékoliv viny za vlastní nadváhu.

KAFE.cz radí:

  • Spolu s dětmi si vypracujte systém vyvážené stravy. A berte s sebou děti na nákupy, ať vidí, co je nejlépe kupovat.
  • Udělejte z vaření rodinnou akci. Připravujte jídla s nízkým obsahem soli a tuků. Při stravování doma nejste odkázáni na cizí nabídku, a můžete proto neomezeně experimentovat.
  • Jezte spolu u jednoho stolu, jak se na rodinu sluší, a ne u televize.
  • Vysvětlete dětem, že by měly jíst, když dostanou hlad, a ne když se nudí a nevědí, co dělat.
  • Naučte děti poznat, kdy mají dost. Jíst by neměly přestat, až bude talíř prázdný nebo až budou nacpaní k prasknutí, ale v okamžiku, kdy se dostaví pocit plnosti a nasycení.
  • Nikdy nezneužívejte jídlo jako odměnu za dobré chování nebo dobře odvedenou práci.