Vodu pouze zevnitř

Suchá pokožka je obecně mnohem náchylnější na podráždění než ostatní kožní typy. Paradoxně největšího strašáka pro suchou kůži ale představuje právě voda. Že to není možné? Vždyť je to právě voda, po které zpravidla sáhneme jako první, jestliže pociťujeme sucho. Ano, pravidelná a vydatná konzumace tekutin našemu tělu jednoznačně prospívá - kůži nevyjímaje. To ale platí výhradně pro hydrataci „zevnitř".

Bez hygieny to nejde

Voda je sice životodárná tekutina, ale pro suchou pokožku představuje velkou zátěž. Snažte se proto co nejvíce zamezit jejímu kontaktu s kůží. Ranní hygieny se určitě vzdávat nemusíte, ale zkuste při očistě více zapojit speciální produkty pro citlivou pokožku. Místo horkých lázní dopřávejte svému tělu rychlou sprchu a horkou vodu nahraďte vlažnou. Určitě si najděte čas i na důkladné promazání celého těla speciálními produkty určenými pro suchou kůži. Tip pro vás: Hydratační přípravky aplikujte na vlhkou kůži lehce osušenou ručníkem, lépe se vstřebají.

Hydratační krémy nestačí

Suchá pokožka často vykazuje známky napětí a zarudnutí a hydratační krémy mívají příliš lehkou konzistenci na to, aby jí dodaly potřebnou péči. V zimních mrazech navíc může docházet k tomu, že přípravky s vysokým obsahem vody pokožku ochlazují, a tím přispívají k jejímu podráždění. Hutnější mastné krémy, které obsahují lipidy, jsou pro suchou kůži to pravé. Vitamíny a další účinné látky v nich dodají pokožce potřebnou vzpruhu, a pomáhají tak minimalizovat pocit sucha. Jediná rada zní mazat, mazat a zase mazat. A to i tehdy, když nepociťujete žádné akutní obtíže spojené se suchou kůží. Nejvhodnější jsou produkty obsahující více tuku než vody. Přídavné látky jako kyselina mléčná, glycerin či urea udržují v kůži vlhkost. Urea neboli močovina je navíc přirozenou součástí kůže.

Odborná rada k nezaplacení

Nebojte se obtíže se suchou kůží konzultovat s lékařem. Ten nejlépe posoudí, zda nemá tento problém hlubší příčiny nebo zda se nejedná o nemoc kůže, například atopický ekzém. S výběrem správného produktu pro péči o citlivou a podrážděnou kůži vám pomůže lékárník či přímo dermatolog.

Tip pro vás:

Produktová řada Excipial přichází v novém designu a nezměněném složením se zárukou švýcarské kvality a dlouholeté tradice. Přípravky umožnují individuální výběr léčby pro každého, včetně těch nejmenších, a jsou k dostání v lékárnách.

starý design

Excipial U Lipolotio je léčivá emulze vhodná na každodenní ošetřování středně suché až velmi suché kůže například po sprchování, na svědivé projevy, pro psoriatiky a pacienty s atopickým ekzémem. Rychle se vstřebává a normalizuje přirozený lipidový film kůže. Orientační cena je 157 Kč.
Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Excipial U Lipolotio je lék k vnějšímu použití, obsahuje látku urea.

Speciální péči vyžaduje i kůže dětí a novorozenců, pro ty je vhodná řada přípravků Excipial Kids. Například Excipial Kids mycí pěna s praktickým dávkovačem umožňuje šetrné umývání suché, citlivé a svědící kůže dětí novorozenců díky obsahu jemných tenzidů a obsahu hydratačních látek. Lze používat i jako tekuté mýdlo pro lidi s citlivou kůží. Pěna se snadno nanáší a nepálí v očích, pokožku zklidňuje a zanechává ji hydratovanou. Orientační cena za 250 ml balení je 269 Kč. www.excipial.cz