Mohlo by vás také zajímat: Dobré důvody, proč pít kávu nebo Test: Jak dobře se vyznáte v kávě?

Není voda jako voda

Voda na přípravu kávy nesmí být tvrdá a nesmí obsahovat žádné chemické látky. I nevelké množství rozpuštěných minerálů, solí a chemických látek, jako je na příklad chlor, ovlivňuje a kazí výslednou chuť nápoje. Pro přípravu dokonalé kávy se tedy doporučuje používat přírodní pramenitou
vodu, kterou dnes můžete koupit v každém obchodě.

Správné servírování

Na většině míst se káva vždy servíruje s vodou. Je to pozůstatek arabského zvyku, který má uctít hosta - v minulosti totiž byla voda v Orientu dražší než samotná káva. Ovšem nejedná se pouze o tradici, servírování vody ke kávě má i své praktické opodstatnění. Káva sama o sobě dehydratuje, a tím z těla odvádí nejen vodu, ale i potřebné minerály. Sklenice minerálky nám tak pomůže tyto její účinky potlačit. Minerální voda také neutralizuje chuť kávy a čistí chuťové pohárky.

"Sklenice vody podávaná ke kávě je součást vídeňské kavárenské kultury, ale je to především ideální doplněk. Voda neutralizuje chuť v ústech, takže si kávu můžete ještě lépe vychutnat. Vodu doporučuji pít i mezi jednotlivými doušky kávy, protože oživuje chuťové pohárky,“ říká sommelier Goran Guber.