Diskutujte: Jak snášíte fotografování? Také vypadáte na fotkách „jinak“ než v zrcadle?

„Když se uvidím na fotce, je to, jako bych potkala cizího člověka. Nebo neoblíbenou nevlastní sestru. Starší, tlustší a neohrabanější, než jsem já,“ konstatuje Linda. „Vím, že něco podobného říká skoro každý.

Ale já pohled na sebe samou na fotografiích opravdu nemůžu vystát. Vždycky na nich objevím nedostatky, kterých jsem si do té doby na sobě vůbec nevšimla, nebo jsem si myslela, že nejsou tak hrozné: velké břicho, nahrbené držení těla, zplihlé vlasy, vrásky...

V zrcadle to všechno pokaždé vypadá jakžtakž, mám pocit, že můj vzhled je ucházející. Ale když na fotce uvidím, jak mě vidí všichni ostatní, včetně mého manžela, mám chuť se někam schovat a už nikdy nevylézt.“

Nechuť k focení už Lindě dokonce málem zkazila společnou dovolenou s přáteli, které neustále prosila, aby ji nefotili. Nechce se nechat zvěčnit dokonce ani s dětmi u vánočního stromečku. „Došlo to tak daleko, že se focení radši už úplně vyhýbám. Nejsem nijak zvlášť marnivá. Jenom se nedokážu smířit s tím, že ta obluda na fotkách jsem opravdu já.“

Kafe.cz radí: Jak vypadat na fotkách co nejlépe

V zrcadle vypadáme jinak. Nezbývá, než se s tím smířit. Je to dáno především tím, že v zrcadle si sama sebe prohlížíme vždy z určitého úhlu a instinktnivně zaujímáme lichotivější pozice. Nejvěrnější odraz nám zrcadlo nabídne ve chvíli, kdy se v něm zahlédneme zcela nečekaně.

Trénujte. Máte-li na to čas a ochotnou kamarádku, můžete strávit jedno odpoledne s digitálním foťákem. Foťte se znovu a znovu a fotky si ihned prohlížejte – tak nejlépe zjistíte, v jaké pozici a s jakým výrazem vypadáte dobře, a co vám naopak nelichotí. Dlouhodobý trénink je důvodem, proč celebrity vypadají na fotkách vždycky tak skvěle.

Vybírejte si správné barvy. Platí to ostatně nejen pro fotografování. Trénink vám pomůže přijít na to, které barvy oblečení vám sluší a ve kterých budete vypadat jako nazelenalá mrtvola.

Zvolte správnou siluetu. Nejlépe budete vypadat v oblečení, které nebude před okolím tajit, že máte prsa, pas a boky. Volné svetry, trika a pytlovité šaty jsou u baculatějších postav poněkud riskantní: neschováte se v nich, spíš budete vypadat jako stan.

Pózujte. Klasická póza pro fotografování celé postavy vypadá takto: natočte se k fotografovi ze tří čtvrtin, jedno rameno vystrčte mírně dopředu. Jednu nohu položte před druhou a váhu přeneste na zadní nohu.

Naličte se správně. Skoro vždycky to znamená víc než pro civilní denní nošení. Neopomíjejte takové věci, jako je korektor a tvářenka.

Rada na závěr: Neprožívejte to tolik. Když se necháte s přáteli zvěčnit na skupinové fotografii, každý bude řešit především své vlastní nedostatky. Těch vašich si pravděpodobně ani nevšimne.