Čtěte také nový on-linový magazín Dolomity www.suedtirol.info/magazindolomity

1. Pro rodiny s dětmi: Seiser Alm

Seiser Alm/Alpe di Siusi je ráj s krásnými výhledy, který ocení zejména rodiny s dětmi. Lyžuje se zde na alpské louce o rozloze 8 000 fotbalových hřišť.

Svahy jsou tak akorát – 60 km tratí je značeno červenou a modrou barvou, lanovkám nechybí zábrany pro nejmenší lyžaře. Děti mohou vyzkoušet několik slalomů i snowpark. Ten je podle české snowboardistky Šárky Pančochové nejlepší v Itálii. Je 1 500 m dlouhý, horní část je určená pro začátečníky, spodní s U-rampou pro pokročilé jezdce.

Černá sjezdovka Puflatsch nebo červená Spitzbühl se sportovním slalomem dají zabrat i zkušeným lyžařům. Na stejný skipas můžete popojet i do Val Gardeny.

Na náhorní planině se můžete věnovat i jízdě na běžkách. Na 80 km tratí sem kvůli nadmořské výšce vyrážejí trénovat týmy z celé Evropy. Oblíbil si to tu i český běžec Martin Koukal.

www.seiseralm.it

2. Pro sportovního lyžaře: Kronplatz

Jihotyrolskou jedničkou je Kronplatz, kopec ze všech stran obtočený 116 km sjezdovek. Z vrcholu v nadmořské výšce 2 275 metrů nad mořem se do údolí v zatáčkách kroutí až sedm km dlouhé sjezdovky s krásným profilem. Díky supermoderním lanovkám (některé mají i wi-fi připojení) budete zase rychle nahoře. Černým sjezdovkám se dá elegantně vyhnout a celý den strávit na modrých či červených.

Letos zde mají velkou novinku. Slavný horolezec Reinhold Messner si nahoře otevřel muzeum věnované horám. Unikátní stavbu zapuštěnou do skály projektovala slavná architekta Zaha Hadid.

Na lyže můžete dojíždět vlakem. Ten zastavuje v městečku Percha/Perca u gondoly. Projíždí celé údolí Hochpustertal/Alta Pusteria a jezdí se v něm v lyžákách.

Až vás Kronplatz omrzí, objevte sousední údolí Tauferer Ahrntal/Valle Aurina, kde jsou střediska Speikboden a Klausberg. Nabízejí celkem 43 km tratí, 1 500metrové převýšení, pohodu menších areálů a výborné terény pro chůzi na sněžnicích.

www.kronplatz.com

3. Pro milovníka scenérií: Eggental

Obereggen a Carezza, lyžařská střediskau Bolzana, se pyšní jednou z nejkrásnějších scenérií a nejlépe upravovanými tratěmi v Alpách. Najdete je v údolí Eggental/Val d’Ega.

Svahy v Obereggenu jsou výkladní skříní zasněžování. V 80. letech zde vznikla firma Techno Alpin, výrobce sněžných děl, která zasněžují místní kopce dodnes. Na 48 km sjezdovek se zdolává tisícimetrové převýšení. Nechybí snowpark s U-rampou ani večerní lyžování na 1,5 km dlouhé trati Oberholz. Pod svahem to žije v apres-baru Tipi.

Sousední Carezza se 41 km sjezdovek leží pod masívem Latemar. Je pro ni důležitá ekologie a obnovitelné zdroje, z nichž získávají energii na provoz střediska.

Po lyžování se vydejte do Bozenu/Bolzana. Lyžařky vyrazí na nákupy, rodina do Archeologického muzea na mumii pravěkého muže Ötziho.

www.eggental.com/

4. Pro gurmeta: Eisacktal

Na dohled Dolomit v údolí řeky Eisack u Brennerského průsmyku je několik menších středisek. Dopřát si tu můžete ‚lyžařské safari‘ – každý den se vydat do jiného střediska prozkoumat 140 km tratí.

Základnu si udělejte v Brixenu/Bressanone, malebném středověkém městečku, kam odvezli do exilu K. H. Borovského. Po lyžování ještě stihnete vyrazit na nákupy.

Češi si oblíbili lyžování na Plose nad Brixenem/Bressanonem, je tu jedna z nejdelších jihotyrolských sjezdovek – 9 km dlouhá Trametsch. Celkem se tu lyžuje na 43 km tratí a lanovky vyjíždějí do nadmořské výšky 2 550 metrů. Bonusem je krásný výhled. Gitschberg-Jochtal se 44 km sjezdovek je hodně slunečný, Ratschings-Jaufen má běžecké terény, Ladurns nádhernou kulisu a sněhovou záruku až do dubna.

V Eisacktalu můžete vyzkoušet dvě nejdelší sáňkařské dráhy v Itálii – na Plose a Rosskopfu. Každá má kolem 10 km. Vyhlášená je i zdejší gastronomie: jsou zde tři michelinské restaurace. Navštivte například Kleine Flamme v městečku Sterzing/Vipiteno či Hotel Stafler v Maulsu.

www.valleisarco.info/cz/

5. Nejen pro běžkaře: Hochpustertal

Jedna z největších lyžařských investic v Alpách se loni odehrála v údolí Hochpustertal/Alta Pusteria, kde dvě lanovky propojily střediska Helm a Rotwand. Vzniklo tak středisko Sextner Dolomiten se 45 km sjezdovek, příjemné místo s magickými výhledy na skalní masív Drei Zinnen/Tre Cime. Lyžuje se tu i v pěti dalších střediscích, které cílí na rodiny s dětmi. Sjezdovky končí u penzionů a nejdelší tratě mají pěkných pět km. Dojet do střediska Sextner Dolomiten můžete i vlakem z Kronplatzu.

V městečcích Sexten/Sesto, Innichen/San Candido a Toblach/Dobbiaco je šest sáňkařských drah. Hochpustertal protínají běžkařské trasy, je jich tu 200 km, patří k nejvyhledávanějším v Itálii.

www.hochpustertal.info

Více informací najdete na:

www.suedtirol.info

www.facebook.com/jiznityrolsko

Tady najdete zajímavé tipy na ubytování:

www.suedtirol.info/prazdniny

Čtěte také nový on-line magazín Dolomity www.suedtirol.info/magazindolomity

Článek vznikl ve spolupráci s provincií Jižní Tyrolsko.