„Jsem velice potěšen tak obrovským zájmem o naši ZOO. Cíle jsme si dávali vysoké, ale s více než osmitisícovou návštěvou jsme nepočítali ani v těch nejoptimističtějších očekáváních,“ uvedl Evžen Korec, ředitel Zoologické zahrady Tábor. „Věřím, že všichni návštěvníci naší ZOO byli spokojeni a že stejnému zájmu se bude ZOO těšit i v dalších týdnech a měsících,“ dodal Korec.

Patronem slavnostního otevření ZOO byl známý televizní režisér Večerníčků o medvědech Václav Chaloupek. Žáci a studenti, kteří přinesli vysvědčení se samými jedničkami, se mohli vyfotit s jeleny a dravci.

Přijďte se podívat na krkavce velké

Mají černé lesklé peří, silný zobák, rozpětí křídel až 1,5 metru a jsou výbornými imitátory. Řeč je o nových obyvatelích ZOO Tábor – krkavcích velkých. Corvus corax, jak zní jejich latinské jméno, patří společně s krkavcem tlustozobým k největším pěvcům světa. Tyto nové přírůstky ZOO, které většina lidí zná i z pohádek, najdete hned vedle voliér sov.

Mnoho lidí si plete krkavce s havranem, ovšem rozdíl je zcela evidentní i laikům - krkavec má černý zobák, který je na vrchní straně u kořene opeřený, zatímco havran má zobák šedohnědý a neopeřený. Pověstná je krkavčí inteligence - najde-li například mrtvolu zvířete, se kterou si nedokáže poradit, přivolá vlky nebo kojoty, aby mu ji načali.

Krkavčím fenoménem je však hlas - má asi 30 různých vlastních zvukových projevů, naučí se zvuky zvířat (např. štěkání psa), předmětů (např. vrzání dveří) nebo lidské řeči, v mluvení jsou obvykle nesrovnatelně lepší než papoušci (opakují nejen slova, ale napodobují i intonaci a barvu hlasu).